Aparat za PET

22_12_2007
Aparat za PET

Aparat vrijedan 26 milijuna kuna otkriva rak u najranijoj fazi. Na proljeće počinje raditi, a pacijentima će troškove pregleda pokrivati HZZO, pa više neće morati u inozemstvo i plaćati 1500 eura.

Jučer je dr. Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a, potpisao desetogodišnji ugovor sa zagrebačkom Poliklinikom “Medikol” i na taj način osigurao da u Split stigne PET-CT medicinski uređaj vrijedan ukupno tri i pol milijuna eura, odnosno 26 milijuna kuna. Riječ je o aparatu čija je glavna karakteristika da dijagnosticira rak u ranoj fazi. Supruzi Ivanka i Ivan Rajković, ravnateljica i direktor “Medikola”, vlasnici su tog aparata, koji je jučer prošao carinu i sada se nalazi u Zagrebu. Splitska bolnica će im samo iznajmljivati prostore u zgradi na Križinama, gdje bi do proljeća aparat trebao biti pušten u rad.

Čudo tehnike
- Taj PET- CT je čudo od aparata! To je najskuplji i najmoderniji aparat u medicini na kugli zemaljskoj, a služi najviše za dijagnostiku malignih bolesti, tumora, leukemije i metastaza. To je golem događaj za Split i našu bolnicu. Osim toga, nije to neki rabljeni, nego novi novcati, ispod čekića - plastično je objasnio Marasović. Oprema prostora u kojemu će aparat biti zapada pola milijuna eura.
Što je najbolje, istaknuo je Marasović, bolnicu sve to neće stajati ni kune, a pacijentima će usluge dijagnostike na aparatu (za koje do sada plaćali po tisuću i pol eura u Anconi i Klagenfurtu) financirati HZZO. Štoviše, bolnica će od “Medikola” dobivati najamninu za ustupljeni prostor.
- Naša ustanova je prije mjesec dana PET-CT aparat postavila u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu i nevjerojatno koliko je njime unaprijeđena dijagnostika, a time i terapija bolesnika. Do sada je, naime, obavljeno nekoliko stotina pregleda na tom uređaju, a preko 30 posto pregledanih je dobilo novu dijagnozu i praktično im je spašen život - istaknuo je Ivan Rajković, ističući kako je namjera “Medikola” da hrvatske bolnice opskrbi s pet ovih aparata, kojih do sada nije bilo ni u jednoj od zemalja bivše države.
Dolazak uređaja u Split značit će i deset novih radnih mjesta, a specijalizirat će se i tri mlada liječnika. Ono što je pacijentima najvažnije jest da će im uputnice za pregled na PET-u ispisivati liječnici opće prakse na preporuku onkologa ili drugih stručnjaka. Marina Wallner, predsjednica Udruge leukemija i limfomi, istaknula je važnost dolaska aparata u KBC.
Slobodna Dalmacija, Diana Barbarić