Plejiću Zavod koji je dokinuo

19_12_2007
Plejiću Zavod koji je dokinuo

Dok je Plejić bio poglavar za urbanizam, krenule su priče da Splitom caruje urbanistička mafija i da je na djelu ’urbicid’. Na čelu Službe za urbanizam pripremao je novi GUP.

Odlukom Gradskog vijeća od petka bi trebao profunkcionirati Zavod za urbanizam Splita, a u ovom trenutku još nije poznato čime bi se točno Zavod bavio, koliko bi imao djelatnika, niti koliko bi koštao. Naime, tek bi trebalo izraditi sistematizaciju radnih mjesta i program djelovanja na osnovi čega će se financirati hladni pogon i projekti. Ove poslove će obaviti v.d. ravnatelja za kojeg je predložen arhitekt Robert Plejić.
Ironično je da bi na čelo te važne ustanove trebala doći osoba koja je zaslužna za njezino gašenje. Naime, nakon što je 1997. Plejić postao član Poglavarstva za urbanizam, Zavod je ugašen, a umjesto njega je osnovana Služba za urbanizam čiji je utjecaj na urbanističko planiranje bio minoran.
Danas ova Služba ima samo dvoje zaposlenih, a jedan od njih je - Robert Plejić, šef te fantomske Službe. Dok je Plejić bio član Poglavarstva za urbanizam, od 1997. do 2001., u medijima su krenule priče da Splitom caruje urbanistička mafija i da je na djelu ’urbicid’. Ali, Plejiću, kao i ostalim čelnicima, nikad ništa nije dokazano, čak ni u aferi ‘Trstenička vala’ kad je bio podvrgnut ispitivanju na detektoru laži.
Na žalost, svjedočanstva o kakvom se katastrofalnom urbanizmu radilo ostala su trajno prisutna u prostoru. U Plejićevo vrijeme usvojen je niz planova za Žnjan na osnovi kojih je ova zona teško devastirana, a pod krinkom apartmana gradili su se stanovi u turističkoj zoni. Bilo je to zlatno doba za investitore, na komunalno neopremeljenom Žnjanu i Pazdigradu mogli su raditi bez plaćanja doprinosa, a umjesto kanalizacijskih cijevi nicale su crne jame ili kratki ispusti direktno u more. Neki od planova koje je tadašnje Poglavarstvo usvajalo stopiralo je Ministarstvo.
Plejić je bio jedan od voditelja izrade GUP-a iz 2005. No, ispalo je da je za apetite poduzetnika takav GUP bio “premršav”. Upravo je Plejić nedavno izjavio da su sadašnje izmjene GUP-a “inicirane pojavom određenih investitora koji su prepoznali određene prostore u gradu kao poticajne”.
Unatoč svemu, mora se priznati da je Plejić ponajbolji poznavatelj teorije arhitekture koji je zaposlen u Poglavarstvu. Godine 2004. doktorirao je s temom utjecaja “praške škole” na splitsku međuratnu arhitekturu. Na žalost, da teorija i praksa ne idu uvijek skupa, primjer je upravo utjecaj dr. Plejića na splitski urbanizam.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić