"MoSt" organizirao buvljak

16_12_2007
"MoSt" organizirao buvljak

Uz volontere iz osnovnih škola i gimnazija iza štandova su se našli i Jakša Navigator, TBF- ovci, Đubrivo, Sveto Dalmatinski, Otprilike ovako i Marinko Biškić.

U okviru humanitarne akcije “A di si ti!?” Udruga “Most” jučer je u Marmontovoj ulici pored “Maje” organizirala pravi pravcati buvljak, i to prvi legalni čiji prihod su namijenili kupovini blagdanskih paketa za 112 socijalno ugroženih obitelji, dok će dio otići i splitskim beskućnicima.
- Građani su se stvarno pokazali. Donosili su i nove stvari u celofanu. Albumi Sandre Dabo planuli su u pretprodaji - zadovoljna je bila Đordana Barbarić, predsjednica Udruge “Most”. Velika maketa neretvanske trupice, fotoaparat “Capital”, veliki broj primjeraka knjige “Freud u Splitu”, autora Joška Belamarića, gramofonska ploča “Duvno, moje mjesto plemenito”, pljoskice, videokaseta “Elvira, kraljica tame” i crvene štikle samo su neki od predmeta koje su na štandu doslovno stršili.
Cvokotanje zubi - zvuk je koji se najbolje čuo, ali u ritmu glazbe. Pedesetak volontera, među kojima i oni iz OŠ Mertojak, skakutalo je na mjestu, a kako i ne bi na službena dva stupnja Celzijeva, a vjerojatno i nekoliko stupnjeva niže zbog udara bure.
Ni građanima nije bilo lako. Doskakutali su u većem broju nego što su jučer nasrnuli na Pazar i Peškariju. Iako se miris spize i ovdje prilično intenzivno širio, nisu nagrnuli u stampedu.
- Spremili smo 300 porcija crnog rižota s gljivama i brudeta od bakalara s fažolom - kazao je Miro Bogdanović iz Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija. Isprženo je i 16 kilograma fritula i 8 kilograma kroštula, a sve se nudilo za pet do 10 kuna.
Akciju su uveličale i zvijezde splitske alternativne scene. TBF-ovci, Đubrivo, Sveto Dalmatinski, Otprilike ovako i Marinko Biškić pokazali su svoje “trgovačke” vještine, ali posebno su se istaknuli Vjeran Mišurac iz “Zinedine Zidanea” koji se, ne bi li pospješio prodaju, svukao do struka, dok se njegov kolega Jakša Navigator sa svojim grafikama pokazao kao najangažiraniji.
Do 14 sati prikupljeno je 13.100 kuna, od čega je Udruga “Leukemija i limfomi” donirala 4400 kuna. Beskućnicima i socijalno ugroženim obiteljima bit će uručeni paketi prepuni hrane, higijenskih potrepština, školskog pribora, igračaka i drugih potrepština.
Slobodna Dalmacija, Igor Mušić