Reji svaki dan dva milijuna kuna

15_12_2007
Reji svaki dan dva milijuna kuna

Resor komunale dobio je gotovo pola milijarde kuna, pa poglavar Rejo ima na raspolaganju dva milijuna kuna svaki radni dan. Oporba: Proračun je štrc-brc.

Ajmo Rađa, pozvao je Željko Jerkov, predsjednik Gradskog vijeća, proslavljenog košarkaša da podigne ruku za novi splitski proračun, koji će sljedeće godine iznositi rekordnih milijardu i tri milijuna kuna, a duga i mukotrpna rasprava o visini gradske blagajne, uz već tradicionalno ‘čašćenje’ oporbe i vladajućih, okončana je s 15 glasova za i osam protiv,
- Proračun je ambiciozan i prvi put u povijesti prelazi milijardu kuna. No, treba istaknuti kako nije uvjetovan povećanjem komunalnih usluga, tako da se neće osjetiti na budžetu građana. Također, brojne investicije prate razvoj grada, bez čega ne bi mogli imati temelje za ovakav proračun - istaknuo je gradonačelnik Ivan Kuret.
Prema prijedlogu Poglavarstva proračun za sljedeću godinu podebljan je za 200 milijuna kuna, a najviše sredstava otići će u resor komunale poglavara Ronalda Reje, koji će tako od 1. siječnja 2008. godine postati ‘najbogatija’ osoba u Banovini s ukupno 431 milijun i 330 tisuća kuna, pa će prema tome raspolagati sa skoro dva milijuna kuna dnevno.
Vijećnici zbog Reje zato nisu prihvatili dva SDP-ova amandmana: da se nešto više od 50 milijuna kuna iz njegova resora prebaci u resor socijale.
- Kada je gradonačelnik govorio o stavkama proračuna ostao sam impresioniran, no očito je da nismo čitali isti dokument. Onako kako je obrazložio proračun moglo bi upaliti jedino u teatru. Ne mogu se odati dojmu da je proračun napravljen štrc-brc - ustvrdio je vijećnik SDP-a Veljan Radojković, a sličnog mišljenja je bio i njegov oporbeni kolega, narodnjak Joško Dvornik.
- Nepotrebno zaduženje, nepotreban prirez, socijalna neosjetljivost... Nisam nimalo euforičan što je proračun narastao za 17 posto jer je to iz džepa građana. Zašto ljudima niste smanjili poreze kad se to ne bi ni osjetilo na gradskoj blagajni - kazao je Dvornik.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić