Split najjeftiniji dalmatinski grad

12_12_2007
Split najjeftiniji dalmatinski grad

Vrijeme darivanja i prekomjerne potrošnje gradski oci Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra nisu željeli kvariti najavama novih poskupljenja. Barem ne odmah poslije Nove godine. U Splitu je cijena autobusne karte kupljene u Prometovu autobusu za prvu zonu 9 kuna, a u kiosku 7 kuna.

Vrijeme darivanja i prekomjerne potrošnje gradski oci Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra nisu željeli kvariti najavama novih poskupljenja. Barem ne odmah poslije Nove godine.
U Splitu je cijena autobusne karte kupljene u Prometovu autobusu za prvu zonu 9 kuna, a u kiosku 7 kuna. Cijena odvoza komunalnog otpada je 0,27 kuna po četvornom metru još od 2000. godine.

– Za sada nećemo dizati cijene. Ako se bude razmišljalo o tome, onda tek u svibnju – kaže Ljubica Vrdoljak, direktorica Čistoće. Visina komunalne naknade ovisi o zonama, a kreće se od 0,16 do 0,70 kuna za stanovanje. Voda je 6,93 kune po četvornom metru.

Skupa Krka
Korisnici stambenog prostora u Dubrovniku kubični metar vode plaćaju 9,32 kune, a usluge Čistoće 0,77 kuna po četvornom metru. Usluge Vodovoda i Čistoće zadnji put su poskupjele 1. travnja 2007. Prometno poduzeće Libertas već nekoliko godina nije povećavalo cijene, te karta stoji 10 kuna u autobusu, a na kiosku 8. Cijene komunalne naknade nismo dobili od Upravnog odjela za komunalnu djelatnost.

No, uspjeli smo doznati da je naknada za stan od 65,50 četvornih metara 49,99 kuna, a zadnje poskupljenje bilo je u prosincu 2005. godine.
Cijena vode koju Šibenčani plaćaju zimi je 6,18 kuna, a ljeti 12,23 kuna po prostornom metru vode. Šibenčani drže da zbog iznimno velikih zaliha pitke vode na brojnim izvorima i rijeci Krki ne bi trebali plaćati toliko.

Autobusna karta u jednome smjeru Autotransporta Šibenik iznosi 8 kuna, unatoč nedovoljno razgranatim autobusnim linijama. Naknada za odvoz otpada, koju naplaćuje poduzeće Gradska čistoća, iznosi 40 lipa plus PDV po četvornome metru stambena prostora.

Poskupljuje naknada
– Komunalna naknada vjerojatno će se mijenjati do kraja godine jer nova cijena ulazi u proračunski iznos za sljedeću godinu. Cijena vode ne bi se trebala mijenjati, kao ni autobusni prijevoz, jer su karte poskupjele u kolovozu – rekao je Ante Crvelin iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Grada Šibenika.

Cijene komunalne naknade, odvoza smeća i vode, u koju je uključena i cijena usluge odvodnje u Zadru, neće se mijenjati u prvim mjesecima 2008.
– Početkom 2008. sigurno nećemo od Grada Zadra tražiti povećanje cijene odvoza smeća, no ovisno o rastu cijene goriva na to ćemo biti prisiljeni – kazao je ing. Dino Perović, direktor Čistoće.

Njegov kolega iz Vodovoda, ing. Darko Kasap, ističe kako im stalno rastu ulazni troškovi koje povećava i razvoj vodovodne mreže te cijene energenata i struje. I on kaže da početkom godine neće tražiti povećanje cijene, ali bi to mogli na proljeće.
Večernji list