Od Nove godine Poljanić najmoćniji

12_12_2007
Od Nove godine Poljanić najmoćniji

Koncentracija moći u sektoru za urbanizam će narasti zahvaljujući novom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji koji je na snazi od početka listopada. Zbog koncentracije ovlasti takva osoba bit će investitorima važnija od gradonačelnika.

Dok neki zbog izmjena GUP-a traže smjenu člana Poglavarstva za urbanizam Branka Poljanića, njegove ovlasti će se još više uvećati od Nove godine! Naime, koncentracija moći u sektoru za urbanizam će narasti zahvaljujući novom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji koji je na snagu stupio početkom listopada.

Ključna osoba
Dok svi smatraju da će onaj tko na idućim neposrednim izborima postane gradonačelnik biti ključna osoba za upravljanje Splitom, zahvaljujući izmjenama Zakona o građenju, težište moći se već u mandatu ove gradske vlasti prebacuje na sektor urbanizma. Ovim promjenama član Poglavarstva za urbanizam postat će ono što na Zapadu zovu gradski urbanist. Zbog koncentracije ovlasti takva osoba bit će investitorima važnija od gradonačelnika, čija će funkcija biti više protokolarne prirode.
Također, u sklopu sektora za urbanizam će se osnovati Upravni odjel za izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola. Naime, nakon isteka godišnjeg odmora u Banovinu će se preseliti dosadašnji službenici Ureda državne uprave koji su izdavali ove dozvole.
Treća poluga u sektoru urbanizma jest sadašnji Upravni odjel za urbanizam koji se bavi pravnim aspektima oko pripreme planske dokumentacije. Tako će se u Banovini za krojenje splitskog urbanizma nači sukno i škare. Zavod za urbanizam će osmišljavati strategiju razvoja grada, Upravni odjel za urbanizam će se brinuti oko pripreme detaljnih planova i urbanističkih planova uređenja, a Odjel za lokacijske i građevinske dozovle će udarati pečate investitorima za njihovu gradnju.Osoba koja će biti po funkciji nadređena Zavodu za urbanizam, Upravnom odjelu i Odjelu za izdavanje dozvola je član Poglavarstva za urbanizam. Ali to nije sve. Njegovu moć će dodatno osnažiti i puno veće ovlasti koje gradovima daje novouvedeni instrument urbane komasacije.
Naime, vlasnici zemljišta koje se želi urbanizirati i objekata koji su predviđeni za rušenje dobit će naknadu, ali neće moći nabijati nerealne cijene ili zabraniti da im se sruši kuća. Građani koji budu nezadovoljni urbanizmom iz Banovine moći će se žaliti nadležnome Ministarstvu i Upravnom sudu.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić