Zaprašili bedemi

12_12_2007
Zaprašili bedemi

Rijetko je desetljeće u kojem se nisu grickale ili grizle obrambene zidine. Ponovno je došlo vrijeme da se <strong>zagrize</strong>, ovog puta samo u zemljane nasipe dva od tri preostala branika. Contarini, Cornaro, Priuli – iznad svakog se praši.

Rijetko je desetljeće u kojem se nisu grickale ili grizle obrambene zidine izgrađene u sedamnaestom stoljeću te na njihova mjesta uguravali perivoji i zgrade. Ponovno je došlo vrijeme da se zagrize, ovog puta samo u zemljane nasipe dva od tri preostala branika. Contarini, Cornaro, Priuli – iznad svakog se praši.


Contarini



Posluži li investitora sreća, već 2010. bi banke i skladišta nasuprot pazarskih gimnazija trebala zamijeniti novogradnja. Dijelom unutar bedema Contarini, a većim dijelom uz usjek pruge, niknut će zgrada u kojoj će se osim luksuznih stanova naći mjesta i za muzej, galeriju, knjižaru, garaže…


Još danas skladišta, a već sutra gradiliše

Uređenjem zelenila na vrhu bastiona trebao bi se stvoriti (novi) javni prostor. Spomen muzeja i galerije možda je (na neko vrijeme) primiro prašinu podignutu zbog straha od zuba privatnog interesa u blizini povjesne baštine.


Cornaro



U tijeku su radovi na drugoj fazi uređenja Galerije umjetnina. Građevinski strojevi praše po nekadašnjoj vojnoj bolnici koja je kroz godine promijenila mnoštvo uloga. Malo tko i zna da je u svojoj pozadini već odavno dobila (pre)moderni implatant.


Spoj modernog i starog u bedemu Cornaro
U trećoj fazi, dogradnjom unutar bedema Cornaro Split će dobiti cjeloviti suvremeni izložbeni prostor, a time i preduvjet ugošćavanja velikih izlagačkih projekata.


U trećoj fazi Galerija će ući pod zemljani nasip bedema
Pod zemlju će se uvući izložbeni prostor za povremene izložbe te depoi, a nad zemljom će dame noći i fureži slobodno moći nastaviti svoj ples, no vjerojatno će se ipak naći neka prihvatljivija namjena ;)



Priuli



U živost bastiona uključio se i treći od preživjelih - on medijsku prašinu diže bitkom za vlasništvo nad njim. Ni njegov okrajak otkinut Marmontovom nije miran, Mc'Donalds je napustio svoju prvu splitsku utvrdu i sve adute uložio u Joker. Sad strpljivo čekajmo da vidimo što će naslijediti disko/restoran Priuli i Mc'Donalds :)

napisao/foto: Pile