Novi GUP ide na suglasnost

08_12_2007
Novi GUP ide na suglasnost

Do 2025. godine u Splitu je potrebno sagraditi oko 15.000 stanova za novih 30.000 stanovnika. Novi stanovi oko Starog placa, Kerumu dozvola za gradnju stanova u Lori... Konačni prijedlog GUP-a šalje se u ministarstva na ishođenje suglasnosti.

Do 2025. godine u Splitu je potrebno sagraditi oko 15.000 stanova za novih 30.000 stanovnika, obrazložio je danas gradonačelnik Ivan Kuret jedan od razloga današnjeg prihvaćanja amandmana koji će se naći u Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Splita.

O Konačnom prijedlogu GUP-a Poglavarstvo će raspravljati sutra, nakon čega će se prijedlog zajedno s amandmanima uputiti ministarstvima na ishođenje suglasnosti.

Tako je Poglavarstvo danas prihvaćenim amandmanima omogućilo gradnju stotinjak stanova na predjelu oko Starog Hajdukova placa. Povećanjem izgrađenosti oko Starog placa sa 10.000 četvornih metara društvene namjene na 36.000 četvornih metara osigurano je oko 10.000 četvornih metara za stanogradnju.

Druga promjena na tom mjestu odnosi se na povećanje parkirnih mjesta sa 400 na 800. Ostali kvadrati namijenjeni su, kao i prije, za proširenje splitskog kazališta i gradnju školske sportske dvorane.

Današnjim amandmanima omogućena je i stanogradnja uz ranije planirane poslovne sadržaje sjeverozapadno od križanja Mažuranićeve ulice i Domovinskog rata. Omogućena je i rekonstrukcija i dogradnja, i to prema robnoj kući Prima, secesijske kuće Jelaska na Kazališnom trgu.

Dosadašnje zone isključivo poslovne namjene u sjevernom dijelu grada (završetak Zrinsko-frankopanske, potez uz Ulicu puta Supavla, zatim dio Kopilice od Medike do Prometovih garaža), imat će i do 40 posto udjela stanogradnje u planiranim novogradnjama. Ovaj amandman znači i da će Željko Kerum moći graditi stanove u Lori, na mjestu njegova sadašnjeg prodajnog centra Lora.

Amandmanima je dopušteno vlasnicima kuća unutar parka Lazarica da poruše svoje kuće, ima ih pet-šest, da sagrade jedan objekt, i to na rubu parka kako bi se zelena površina mogla okrupniti i sanirati.

Investitoru najpoznatije bespravne zgrade u Splitu, Lazarice, omogućeno je da izravno iz GUP-a ishodi dozvolu za zaokruživanje u cjelinu stanova koji su ostali bez kuhinja, spavaonica ili kupaonica nakon rušenja bespravnih katova koje je provelo Ministarstvo graditeljstva.

Podzemna garaža gradit će se na križanju ulice Slobode i Mažuranićeva šetališta, i to za potrebe Doma mladih.

Zbog izgradnje velike sportske dvorane u Lori za Svjetsko rukometno prvenstvo, amandmanima Poglavarstva danas je prihvaćeno planiranje dvorane manjeg kapaciteta od prvobitno planirane u sportskom centru Gripe. Omogućena je i rekonstrukcija bazena POŠKa, a na prostoru rukometnog igrališta u Vukovarskoj omogućena je gradnja višenamjenske sportske dvorane za potrebe susjedne škole.

jutarnji.hr, Duška Čolović