Rejo pali bagere

06_12_2007
Rejo pali bagere

Bogata gradska blagajna platit će gradnju i uređenje više desetaka ulica, završit će se uređenje Matejuške i početi gradnja nadvožnjaka u Matice hrvatske, a grad će dobiti i nekoliko reciklažnih dvorišta.

Povećanje gradskog proračuna na rekordnih milijardu kuna iduće godine najviše će se, prema najavama iz Poglavarstva, osjetiti u resoru komunalnih djelatnosti poglavara Ronalda Reje, koji će raspolagati s ukupno 431 milijun i 330 tisuća kuna. To je 43 posto više u odnosu na ovu godinu.
Planirano povećanje novca za komunalu namijenjeno je prije svega izgradnji i uređenju pedesetak ulica: od završetka Vukovarske, uređenja Ulice kralja Tomislava koja postaje Ulica olimpijaca, izgradnje istočnog prilaza KBC-u Firule i novom rodilištu, pa do novih ulica na Dragovodama, Žnjanu i Trsteniku, za što će se izdvojiti čak 188 milijuna kuna.
Iduće godine završit će se i uređenje legendarnog mandraća na Matejuški, a planira se i početak radova na jednom od kapitalnih gradskih projekata - nadvožnjaku iznad Ulice Matice hrvatske, koji će povezivati splitske bolnice s novim Sveučilišnim kampusom na Visokoj.
Nešto manje od 17 milijuna kuna predviđeno je i za probijanje Manđerove, Kavanjinove i Bihaćke ulice, čime će se kroz središte grada i Vukovarsku ulicu približiti istočni i zapadni dio Splita.
Osim velikih investicija u gradsku infrastrukturu, početkom iduće godine Split bi trebao na nekoliko lokacija dobiti i reciklažna dvorišta za razvrstavanje otpada, a iz proračuna će se za tu namjenu izdvojiti milijun i 200 tisuća kuna.
Također, prema novom Generalnom urbanističkom planu, predviđeni su sanacija i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada, a iz novog proračuna izdvojit će se 15 milijuna kuna za otkup zemljišta na Karepovcu. Naime, zatvaranje Karepovca predviđeno je do otvaranja regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić