Tone škola ‘Pujanke’

04_12_2007
Tone škola ‘Pujanke’

Nema zida koji nije napuknut. U ovakvom stanju će se škola srušiti za petnaest, dvadeset godina. Ovo je najugroženiji objekt u gradu, a u njemu svakodnevno boravi gotovo tisuću učenika, tvrdi ravnatelj Vidović.

Naša škola tone više od deset godina i na tu činjenicu već dugo vremena upozoravam gradske vlasti, tražeći da se nešto učini o tom pitanju. U objektu nema zida koji nije napuknut. U ovakvom stanju pretpostavljam da će se škola srušiti za petnaest, maksimalno dvadeset godina. Ovo je najugroženiji objekt u Splitu, a u njemu svakodnevno boravi gotovo tisuću učenika, ogorčeno govori Boris Vidović, ravnatelj Osnovne škole “Pujanke”, kojeg smo kontaktirali nakon poziva nekolicine zabrinutih roditelja čija djeca pohađaju spomenutu školu.

Nema nadogradnje

Ovakvi objekti, tvrdi ravnatelj, trebali bi, prema procjenama stručnjaka, trajati i do 70 godina, no iako je škola izgrađena 80-ih godina prošlog stoljeća, te sljedeće godine slavi 20 godina osnutka, Vidović sumnja da će škola dočekati toliku starost.
Na loše stanje škole, tvrdi ravnatelj, utjecala je i činjenica da se prilikom njezine gradnje nije vodilo računa o prisutnosti podzemnih voda koje i danas školi uzrokuju probleme.
Kako bi se ispitalo stanje te mogućnost nadogradnje škole, Grad je tvrtki “Conex-St” platio 250 tisuća kuna. Po provedenim analizama, stručnjaci su utvrdili kako nije riječ o alarmantnoj situaciji.
- Nakon istražnih radnji zaključili smo kako objekt nije ugrožen za ovaj stupanj korištenja. Temelji i konstrukcija tipični su za vrijeme kada se škola gradila, te se takvi materijali i načini gradnje danas više ne koriste.
Iako je predviđeni rok trajanja ovakvih objekata i do 70 godina, smatramo da objekt treba solidno održavati i u tom slučaju ne bi trebalo biti problema u sljedećih dvadesetak godina - ustvrdio je Miro Čagalj iz “Conexa”, dodavši kako je, kada je u pitanju nadogradnja škole, ipak skeptičan.
Član Poglavarstva zadužen za sport i obrazovanje, Ivan Veštić kazao nam je kako će Grad napraviti ono što im struka sugerira te kako će tek nakon razgovora s tvrtkom “Conex” koja će im obrazložiti rezultate, poduzeti potrebne korake.
Slobodna Dalmacija, Sandra Lapenda