HIV, AIDS, SIDA...

01_12_2007
HIV, AIDS, SIDA...

HIV je virus koji uzrokuje AIDS. Apsolutnu sigurnost pruža jedino apstinencija i doživotno uzajamno vjerni odnos dvaju nezaraženih partnera. Nema posebnih simptoma i uglavnom su slični simptomima nekih drugih bolesti. U Splitu se testiranja provode na dvije lokacije.


Što je HIV?



HIV je virus koji uzrokuje AIDS. Naziv je nastao od kratice engleskog naziva "Human Immunodeficiency Virus". HIV uzrokuje slabost i nesposobnost obrambenog sustava organizma koji se bori protiv različitih bolesti.

AIDS ("Acquired Immunodeficiency Syndrome") je krajnji i najteži stadiji HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunološkog sustava. To je zapravo naziv za skupinu bolesti koje se javljaju kao posljedica slabljenja imuniteta čovjeka koji je inficiran HIV-om. Brojni mikroorganizmi s kojima se čovjek svakodnevno suočava i uspješno ih svladava, kod AIDS bolesnika dovode do nastanka širokog spektra upalnih bolesti, te bolesnik na koncu umre od infekcije uzrokovane mikroorganizmom (bakterije, virusa, gljivica, rikecija, itd...) koja za zdrave ljude ne predstavlja znatnu opasnost. HIV također izravno oštećuje stanice živčanog sustava čime uzrokuje teške neurološke bolesti (HIV encefalopatija). Osoba koja je inficirana HIV-om, ne mora ujedno imati i AIDS. Dijagnoza AIDS-a se postavlja na temelju broja T-limfocita (CD4 stanica), te prisustva infekcija i malignih bolesti koje su pojavljuju tijekom HIV infekcije.



Kako se HIV prenosi?



Tri su glavna načina prijenosa HIV-a:
  • izravnim unosom krvi zaražene osobe u organizam nezaražene osobe
  • nezaštićenim spolnim odnosom ( analnim, vaginalnim ili oralnim) sa zaraženom osobom
  • sa zaražene majke na njezino dijete, tijekom trudnoće, poroda ili dojenja



Kako se HIV ne prenosi?


  • rukovanjem, grljenjem i drugim uobičajenim međuljudskim kontaktima
  • dodirom s predmetima kao što su javne telefonske govornice, novac, ručke u vlaku, tramvaju ili autobusu
  • uporabom javnih zahoda, bazena ili sauna
  • posuđm za jelo, ručnicima, posteljinom
  • šmrcanjem, kašljem i kihanjem
  • uobičajenim pregledom kod liječnika niti uobičajenim pregledom i popravkom zuba kod stomatologa
  • putem domaćih životinja (pas, mačka); ne prenosi se insektima
  • davanjem krvi
  • tijekom uobičajene njege oboljeloga od AIDS-a


Kako spriječiti HIV?


Apsolutnu sigurnost pruža jedino apstinencija i doživotno uzajamno vjerni odnos dvaju nezaraženih partnera. Pravilnom uporabom lateks prezervativa znatno se smanjuje mogućnost zaraze.

Posebno rizična skupina jesu ovisnici o drogama koji ju izimaju intravenozno u tim slučajevima preporučljivo je liječenje i isključiva primjena jednokratnog sterilnog pribora koji ne rabi nitko drugi prije ili nakon ubadanja

Usluge tetoviranja i pirsinga treba koristiti samo na mjestima za koja ste posve sigurni da su ubuhvaćena nadzorom zdravstvenih službi i da koriste sterilnu opremu


Simptomi



Jednom kada se osoba zarazi virusom HIV-a nema posebnih simptoma i uglavnom su slični simptomima nekih drugih bolesti brz gubitak težine, suhi kašalj, ponavljane vručice i noćno preznojavanje, dugotrajan, neobjašnjiv umor, povečani limfni čvorovi pod pazuhom, u preponama ili na vratu, proljev koje traje duže od tjedan dana, bijele mrlje ili neuobičajeno crvenilo jezika, usta ili ždrijela, upala pluća, gubitak pamćenja, depresija, i/ili drugi neurološki poremečaji pa se najčešće na početku posumnja u neku drugu bolest. Ipak ranije otkrivanje važno je za prevenciju simptoma (bolest se ne može izliječiti. ali njezin tijek može značajno usporiti). Zato je bitno testirati se u slučaju:

  • ako ste imali spolni odnos s nepoznatom osobom ili osobom rizičog ponažanja
  • ako niste uvijek i besprijekorno koristili prezervative prilikom spolnog odnosa s nepoznatom ili s osobom rizičog ponašanja
  • ako ste ikada koristili pribor za intravensku primjenu, za koji sumnjate ili znate da je prethodno koristila druga osoba
  • ako ste imali ili sumnjate da imate neku spolno prenosivu bolest
  • ako ste prošli postupak piercinga ili tetoviranja u uvjetima za koje niste mogli biti sigurni da su provedene sve mjere prevencije zaraze
  • ako sumnjate u u bilo kakav nesretni slučaj prilikom kojega ste mogli biti zaraženi HIV-om
  • ako želite zašititi sadašnjeg ili budućeg spolnog partnera ili partnericu od mogućih posljedica vaše prošlosti


Gdje se testirati?


Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Služba za epidemiologiju, Ambulanta za AIDS
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati
Adresa: Vukovarska 46
Tel: 021.401.114; StEpi: 021.401.114

Osoba za kontakt: Zorana Klišmanić dr. med. - 091/ 15 15 003


Udruga HELP
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 08 do 19 sati
Adresa: Mihovilova šrina 1, Split
Tel: 021.346.664, 021.360.650



Postupak testiranja i savjetovanja



Postupak testiranja i savjetovanja sastoji se od tri dijela:

  1. Savjetovanje prije testiranja (procjena rizika, informiranje o značnju rezultata testa, edukacija korisnika o putevima prijenosa i načinima sprečavanja HIV infekcije, distribucija edukativno-informativnih materijala - brošure, letci i sl.)
  2. Testiranje
  3. HIV-pozitivan nalaz, dobiven laboratorijskim testiranjem iz uzorka krvi, znači da je testirana osoba zaražena HIV-om.
  4. HIV-negativan nalaz znači da testirana osoba nije zaražena HIV-om, ili da od infekcije nije prošlo vrijeme potrebno da test otkrije prisustvo virusa koji je unesen u organizam. Naime, ako je od trenutka zaraze do testiranja prošlo manje od šest mjeseci, postoji vjerojatnost da se dobije HIV-negativan nalaz iako je testirana osoba zaražena.
  5. Savjetovanje poslije testiranja (edukacija korisnika o putevima prijenosa i načinima sprečavanja HIV infekcije upućvanje na medicinsku, psihološu i socijalnu pomoć šrok spektar informacija - zdravstvenih, socijalnih, pravnih)

Od 1985. godine, kada su prvi HIV pozitivni bolesnici registrirani u Hrvatskoj, do konca 2006. godine u Hrvatskoj je registrirano 608 osoba s HIV-om, od čega 258 oboljelih od AIDS-a. U istom je razdoblju 137 zaraženih i umrlo.