Stop rodinoj pošti

30_11_2007
Stop rodinoj pošti

Agencija je uputila dopis bolnicama u kojem izričito traži da se s podacima o rodiljama i novorođenčadi ne ide u javnost bez majčina pristanka. Iz splitskog KBC-a poručuju kako nemaju vremena za anketiranje rodilja.

Dvije bijele plastične narukvice, jedna velika, druga majušna, s istim brojem, pramen prve kosice, par telegrama s pregršt lijepih želja i uredno izrezan isječak iz “Slobodne Dalmacije” s imenom sretne rodilje - stvari su to koje brojne majke čuvaju u nekoj kutijici s najvrjednijim uspomenama.

Čitana rubrika
Ni najstariji novinari ne mogu se sjetiti koliko desetljeća u redakciju iz rodilišta stiže “rodina pošta”, ujedno i jedna od najčitanijih rubrika u novinama. Također, ne pamtimo ni jednu rodilju koja nam se požalila što smo joj objavili identitet. Štoviše, puno puta su nas majke novorođenih beba nazivale nestrpljive da pročitaju svoje ime u rubrikama “rodile sina i rodile kćer”.
Dovoljna je bila samo jedna pritužba rodilje iz karlovačke bolnice, kojoj se nije svidjelo što je svoje ime nakon poroda pročitala u novinama, da se dovede u pitanje tradicija objavljivanja rođenih. Odmah je reagirala Agencija za zaštitu osobnih podataka i uputila dopis bolnicama u kojem izričito traži da se s podacima o rodiljama i novorođenčadi ne ide u javnost bez majčina pristanka. Iz splitskog KBC-a poručuju kako nemaju vremena, uz sav posao koji rade, još i anketirati rodilje, te da zbog toga više uopće nemaju namjeru dostavljati podatke o rođenima.
- Ispada da je ovo što smo dosad činili, odnosno prosljeđivali imena u tisak, bilo protuzakonito. Nije bitno što ja o tome mislim jer je bolnica dužna poštovati zakone i štititi privatnost pacijenata - kaže prof. dr. Ivica Tadin, šef Klinike za ženske bolesti i porode.
U nekim se situacijama slijepo poštuje ljudska privatnost, a onda kad je to stvarno potrebno, nitko ne reagira, drži prof. dr. Jugoslav Bagatin, pomoćnik ravnatelja splitskog KBC-a.
- Splićanke i Splićani navikli su svakog dana pročitati rubriku “Rođeni” i sasvim sigurno će biti negodovanja. Zbog straha od sudskog progona kojim mogu biti izloženi predstojnici klinika i sama bolnica, vjerojatno ćemo morati odustati od prakse davanja tih podataka u javnost - kaže Bagatin.
- Ne znam za druge, ali ja sam stvarno bio sretan kad sam pročitao ime svoje supruge u novinama nakon rođenja naše djece. Ova se tradicija ne bi trebala prekinuti, a bolnica bi mogla svoj standardni upitnik nakon porođaja dopuniti i pitanjem o eventualnom objavljivanju identiteta u novinama - kaže naš sugrađanin Dražen Danolić, ponosni otac Marte i Matije Jakova.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić i Diana Barbarić