Orson Welles pred ‘Jokerom’

01_12_2007
Orson Welles pred ‘Jokerom’

Nakon 43 godine, od kada je postavljen posljednji spomenik jednom čovjeku, a čast je tada odana slikaru Emanuelu Vidoviću, Split će ovoga utorka otkriti statuu velikanu filma Orsonu Wellesu, ujedno i prvu u Europi.

Nakon 43 godine, od kada je postavljen posljednji spomenik jednom čovjeku, a čast je tada odana slikaru Emanuelu Vidoviću, Split će ovoga utorka otkriti statuu velikanu filma Orsonu Wellesu, ujedno i prvu u Europi. Komisija za imenovanje ulica, trgova i spomenika Gradskog vijeća nije prihvatila ideju da se jedna od splitskih ulica nazove njegovim imenom. No, dosjetku splitskog fotografa Fjodora Klarića ostvarit će poduzetnik Željko Kerum, postavljanjem impozantnoga kipa Wellesa na trgu pred glavnim ulazom u “Joker“. Statua filmaša, koji je svojedobno snimajući u Splitu proboravio osam mjeseci, ovih dana prolazi završnu obradu u ljevaonici zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Kip je modelirala njegova dugogodišnja suputnica Oja Kodar.
– Kad sam krenula izrađivati kip, nisam ga mogla zamisliti bez šešira i cigare. A iako je njegovo otkrivanje bilo planirano u ljeto ove godine, “obukla“ sam mu i šal te mađioničarski kaput.
Zajedno s postoljem kip će doseći visinu od 260 do 270 centimetara, a izradila sam ga 20 posto većeg od njegovih stvarnih proporcija – kazala je naša glumica, redateljica i kiparica Oja Kodar.
Iako je najavljivan dolazak oskarovaca i zvučnih filmskih imena, redom Wellesovih prijatelja, s obzirom na to da je otkrivanje spomenika, umjesto u proljeće, premješteno za predblagdansko vrijeme, nitko od uglednih gostiju nije potvrdio dolazak
Slobodna Dalmacija, I. Dujmović