Priuli prodan

24_11_2007
Priuli prodan

SSSH potvrdio prodaju bedema tvrtki braće Žužul. Vlasnik bedema je država i sud ne smije upisati ‘Skladgradnju’ kao vlasnika, kažu u Uredu za upravljanje državnom imovinom.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ipak je prodao 621 kvadrat bedema Priuli za 618 tisuća eura tvrtki ‘Skladgradnja’ iz Imotskog, potvrdio nam je to Špiro Barčot, povjerenik SSSH za Splitsko-dalmatinsku županiju.
- Objekt je prodan u skladu sa zakonom i tu nema ničeg spornog. Kaznene prijave koje je najavio Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, uopće ne želim komentirati jer njihove poteze nisam ni ranije komentirao – rekao je Barčot.

Pravo prvokupa
Na naše pitanje je li SSSH ponudio pravo prvokupa Gradu Splitu, Županiji i državi, što je bio dužan učiniti po Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Barčot je izjavio da se ne sjeća i da bi to morao naknadno provjeriti.
No, provjerili smo mi, i od Marine Protić, glasnogovornice Poglavarstva, dobili potvrdu kako takvu ponudu Grad nije zaprimio.
Time je prodavatelj kulturnog dobra, u ovom slučaju SSSH, prekršio zakon po više osnova.
-Ovlaštenici prava prvokupa, a to su Grad, Županija i država mogu tražiti poništenje kupoprodajnog ugovora samo ako su sami zainteresirani za kupnju, i to po jednakoj ili većoj cijeni od ponuđene.
Ovdje je povrijeđeno pravo i bivših vlasnika koji su podnijeli zahtjev za povrat svoje oduzete imovine, a koja im jednog dana opet može biti vraćena. Stoga i oni mogu podignuti tužbu za poništenje kupoprodajnog ugovora, a najučinkovitije bi bilo da to uradi Ured za upravljanje državnom imovinom, budući da je u vlastovnici još uvijek kao vlasnik bedema upisana Republika Hrvatska – pojasnila nam je Nera Stojanac, pravnica u Konzervatorskom odjelu u Splitu, dodavši kako još nije čula za ovakav slučaj rasprodaje kulturnog dobra.
Prema spomenutom zakonu, osoba koja ne ponudi pravo prvokupa ovlaštenicima, kažnjava se novčanom kaznom od 20 do 200 tisuća kuna. Napominjemo kako su preko svojih odvjetnika bivši vlasnici zidina, tri splitske obitelji, Nardelli, Vuletić i Pavlović, još 2005. godine od Općinskog suda zatražili izricanje privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja na čestici zemlje koja je predmet prodaje, što je sud uvažio i mjera je još uvijek na snazi.
Slobodna Dalmacija, Nikolina Lulić i Denis Krnić