Odzvonilo ‘vješalima’

24_11_2007
Odzvonilo ‘vješalima’

Nakon što je građanska inicijativa ‘Za Split’ u četiri dana prikupila više od 12.000 potpisa u akciji “Vratite nam našu Rivu”, poteštat je popustio i najavio preinake na tehnobetonskoj šetnici. UNESCO bez primjedbi.

Nakon što je građanska inicijativa “Za Split” u samo četiri dana prikupila više od 12 tisuća potpisa Splićana u akciji “Vratite nam našu Rivu”, gradonačelnik Ivan Kuret ipak je popustio i najavio preinake na najpoznatijoj tehnobetonskoj šetnici.
- Zaboravljamo staru Rivu kako je izgledala: rupe u asfaltu, izbušene fasade Dioklecijanove palače, plastenici umjesto štekata... Ove stvari nikada nećemo vratiti, ali ćemo razgovarati o funkcionalnosti štekata i izgledu osporavanih nosača tendi. Naravno, sve će se raditi u dogovoru s konzervatorima - otkrio je prvi čovjek grada Splita.
Podsjetimo, Kuret je to, zajedno s glavnim splitskim konzervatorom Joškom Belamarićem, najavio i prije nekoliko mjeseci, no nedugo zatim se povukao i demantirao bilo kakve nove izmjene projekta zagrebačkih arhitekata okupljenih u studiju “3LHD”.
- Projekt uređenja Rive nije došao preko noći, pa se tako ni sporni detalji neće odmah mijenjati. Treba poštovati proceduru i dok ne budemo znali što, kako i zašto ništa se neće mijenjati - istaknuo je splitski gradonačelnik.

Korekcije (ni)su nužne

Najnovije kontroverze oko Rive, zajedno sa zatvaranjem prvog kafića koji se više nije mogao oduprijeti visokom najmu, manjem broju stolova, te sve manjim interesom Splićana da kavicu popiju na uređenoj Rivi, očito je ponukala gradske oce da razmisle o već najavljivanim korekcijama.
Iako je peticija za spas Rive trebala biti prosljeđena i UNESCO-u te osobno Francescu Bandarinu, direktoru Centra za svjetsku baštinu, sa željom da se izazova i njihova reakcija na novouređenu Rivu koja, kako tvrde inicijatori akcije, nagrđuje zaštićenu Dioklecijanovu palaču, spomenik nulte kategorije, čini se da su svjetski baštinari zatvorili priču oko splitske šetnice. Naime, kako doznajemo od Miljenka Domjana, prvog konzervatora Hrvatske i predsjednika ICOMOS-a za Hrvatsku, koji je jedno od tijela UNESCO-a, Bandarin i UNESCO nemaju namjeru više dolaziti u Split te su zadovoljni izgledom Rive.
- Razgovarao sam s Bandarinom koji je istaknuo kako je splitska Riva kvalitetno odrađen posao. Naravno, kod svih sličnih zahvata, bilo gdje u svijetu, emocije ljudi idu od potpunog oduševljenja do ogorčenja. To je normalno, ali javnost mora shvatiti da je Riva gradski mobilijar, a ne spomenik, te se može s vremenom mijenjati i preprojektirati - tvrdi Domjan.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić