Po’ grada u mraku

21_11_2007
Po’ grada u mraku

Nestanak struje na Brodarici mnogi su povezali s otvaranjem trgovačkog centra Joker i s useljavanjem u stanove POS-a. Iz HEP-a, međutim, tvrde kako Joker troši približno istu količinu struje kao i nekadašnji Diokom.

Mnoge građane na području Brda, Visoke, Ravnih njiva, Sjeverne luke, na vrhu Vukovarske ulice te dijelu Arapovca u Solinu u ponedjeljak oko podneva neugodno je iznenadio nestanak struje, dok su u večernjim satima brojne splitske ulice ostale bez javne rasvjete.
Kako saznajemo od direktora Elektrodalmacije Split Renata Prkića, zbog kvara na spojnici, koji je i prouzročio nestanak struje na Brodarici, bilo je potrebno rasteretiti trafostanicu Dujmovaču i prebaciti opterećenje na 110-kV trafostanicu Visoka, što je izazvalo povremene nestanke struje na spomenutim područjima.
- Uzrok nestanka struje bilo je pregaranje spojnice, odnosno mjesta na kojem se spajaju kabeli, kod Termo-plastike u Solinu, i to na 35-kV kabelu između Meteriza i trafostanica Brodogradilište i Dujmovača. To nam se ne događa tako rijetko, ali ovoga puta je bilo više problema jer smo potrošače morali preusmjeravati na trafostanicu Visoka - pojasnio je naš sugovornik.
Ekipe Hrvatske elektroprivrede su uspjele tek oko 20 sati normalizirati opskrbu strujom, a sve do 23 sata radilo se na sanaciji kvara.
Nestanak struje na Brodarici mnogi su povezali s otvaranjem trgovačkog centra Joker i useljenjem velikog broja ljudi u stanove iz poticane stanogradnje.
Međutim, Joker približno troši istu količinu struje koliko i nekadašnji Diokom, dok novi stanari Brodarice stvaraju dodatno opterećenje na mrežu, ali ne toliko značajno da bi dovelo do ispadanja sustava, ustvrdio je Renato Prkić, dodavši da su inače kvarovi na spojnicama uobičajena pojava jer služe za povezivanje dužih kabela.
Dodajmo i kako je hladnije vrijeme s burom dovelo do očekivanog porasta potrošnje električne energije, međutim, još se nije dostigla visoka razina opterećenja koja se prema prošlogodišnjim iskustvima očekuje u siječnju i veljači. “Ispadanja” iz mreže u to su vrijeme uobičajena pojava.
Slobodna Dalmacija, Saša Horvat