Doktori ne žele dežurati

19_11_2007
Doktori ne žele dežurati

Unatoč stalnim pritužbama članova Hrvatskoga liječničkog sindikata o tomu kako u splitskoj bolnici kronično nedostaje specijalista, iz Ravnateljstva odgovaraju da KBC radi u skladu s važećim normama.

Unatoč stalnim pritužbama članova Hrvatskoga liječničkog sindikata o tomu kako u splitskoj bolnici kronično nedostaje specijalista, iz Ravnateljstva odgovaraju da KBC radi u skladu s važećim normama. U prilog tezi sindikalista trebala bi ići i činjenica da bolnica nema kadra za popunjavanje dežurstava te da je prisiljena “posuđivati” specijaliste od privatnih poliklinika i ordinacija. To nam je potvrdio i ravnatelj splitskoga KBC-a Dujomir Marasović, koji, međutim, kaže kako razlog tomu nije nedovoljan broj doktora, nego jedino njihovo odbijanje da dežuraju.
– Veliki broj liječnika oslobodio se dežurstava, jedni zbog godina, drugi zbog statusa, treći zbog male djece... Na Ginekologiji, primjerice, čak pet specijalista više ne dežura, pa smo ovu liječničku struku prisiljeni “posuđivati”. Veliki je problem i na Hitnom prijemu gdje, vjerojatno zbog težine posla, također imamo problema s popunjavanjem dežurstava – pojašnjava Marasović.

Slobodni dani
Iako se liječnicima koji dežuraju vikendom plaća naknada u iznosu od 700 do 1000 kuna, ovisno o statusu i godinama staža, čini se da su im, ipak, primamljiviji slobodni dani. Ako imaju valjan razlog, nitko ih, međutim, ne može prisiliti na rad u dežurstvu. Marasović tvrdi kako bolnica angažiranjem vanjskih specijalista zapravo profitira jer njezini liječnici mogu biti odmorniji, no pitanje je jesu li pacijenti u sigurnim rukama, odnosno zna li KBC koga sve “posuđuje”.
– Ugovore sklapamo isključivo s ustanovama, tako da nam šef poliklinike mora garantirati za svog čovjeka. Nikad ne uzimamo liječnika o kojem se nije očitovao predstojnik naše klinike. Plaćamo im jednako kao i našim zaposlenicima – kaže ravnatelj splitskoga KBC-a.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić