II. faza gradnje kampusa

14_11_2007
II. faza gradnje kampusa

Uskoro kreće realizacija II. faze sveučilišnog kampusa na Visokoj za koju je dobiven kredit od 490 milijuna kuna. Gradnjom tih objekata, prema riječima rektora Ivana Pavića, <strong>svi fakulteti</strong> koji djeluju na Sveučilištu u Splitu uselit će se na Visoku.

Uskoro kreće realizacija II. faze sveučilišnog kampusa na Visokoj za koju je dobiven kredit od 490 milijuna kuna.

Umjetnička akademija

– Za tjedan dana raspisat ćemo natječaj za gradnju objekta površine 28.000 metara četvornih u kojem će djelovati tri fakulteta, Kemijsko-tehnološki, Prirodoslovno-matematički i Pomorski, a stajat će ukupno 200 milijuna kuna – najavljuje rektor Sveučilišta prof. Ivan Pavić.

Bit će to najveća zgrada u sklopu kampusa. U II. fazi planirana je i gradnja zgrade Filozofskog fakulteta bruto površine 13 tisuća metara četvornih, vrijedna 120 milijuna kuna.

Do kraja ove godine trebala bi početi i gradnja II. faze Medicinskog fakulteta u sklopu koje je predviđen kongresni centar i apartmani koji će služiti za smještaj gostujućih profesora. Investicija se cijeni na oko 50 milijuna kuna.

I Umjetnička akademija dobit će novi objekt od 13 tisuća metara četvornih i vrijedan 115 milijuna kuna.

U sklopu II. faze kampusa planirana je gradnja zgrade Pravnog fakulteta površine oko 12 tisuća metara četvornih.

Koliko će taj objekt koštati, još se ne zna budući da tek slijedi raspisivanje javnog natječaja za idejno-tehničko rješenje.

Gradnjom tih objekata, prema riječima rektora Ivana Pavića, svi fakulteti koji djeluju na Sveučilištu u Splitu uselit će se na Visoku.

Gotovo za tri godine
No, to nije sve. Gradit će se i studentski dom sa 600 postelja i pripadajućim sadržajima, sportskom dvoranom, restoranom, učionicama. Druga faza gradnje kampusa na Visokoj s obzirom na to da je novac u cijelosti osiguran, riješeni imovinskopravni odnosi i pripremljen veći dio potrebne dokumentacije trajat će najduže tri godine.

Krenut će onda III. faza, u kojoj su planirani različiti dodatni sadržaji. Poput još jedne sportske dvorane, velikog znanstvenog centra te polivalentne dvorane u kojoj će se odvijati znanstvene i kulturne priredbe i manifestacije.
Večernji list, Maja Pejković-Kaćanski