Raste grad na Marjanu!

13_11_2007
Raste grad na Marjanu!

Novi krov koji je izrastao na Marjanu zasigurno nitko neće doživjeti kao prijetnju najzelenijem dijelu Splita, naprotiv! <strong>Nova kućica</strong> nastala je na mjestu starog, derutnog, podsjetnika na upokojeni Dječji grad, zahvaljujući volonterima programa Prijatelj u sklopu Obiteljskog centra.

Novi krov koji je izrastao na Marjanu zasigurno nitko neće doživjeti kao prijetnju najzelenijem dijelu Splita, naprotiv! Nova kućica nastala je na mjestu starog, derutnog, podsjetnika na upokojeni Dječji grad, zahvaljujući volonterima programa Prijatelj u sklopu Obiteljskog centra, i predstavlja novu nadu za taj kutak koji je mnogim splićanima donio toliko zadovoljstva u djetinjstvu, a i kasnije.

Kućica je izgrađena - grad nastavlja rasti!

- Ideja je nastala na skupu volontera u prvom mjesecu ove godine. Kako smo osmišljavali projekt koji je trebao uključivati volonterstvo, djecu, mlade, obnova uništenog Dječjeg grada na Marjanu činila se kao pun pogodak, rekla nam je Ada Reić, dugogodišnja volonterka Obiteljskog centra i, uz volonterku Sandru Kovačević, jedna od najzaslužnijih za realizaciju ovog projekta.

Volonterke koje kuće grade: Sandra Kovačević, Ada Reić, Maja Galić, Ines Roso, Ivana Rako, Marta Štambuk, Arijana Sirotković, Antonela Pijevac, Marija Pranić, Kate Perak
Kućica je prigodnom svečanošću, koju su uveličali članovi KUD Brodosplit izvedbom splitskog plesa, učenici OŠ Lučac predstavom Glas djetinjstva, te bubnjari Ritam srca, otvorena prošle nedjelje, u prisutnosti mnogih uzvanika, djece i odraslih.

Projekt je prepoznat od strane Odsjeka za socijalnu skrb Grada Splita i Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, vodila ga je Sretna Vrdoljak-Roguljić, sociologinja iz Obiteljskog centra, a potrebnih 30 000 kn prikupljeno je donacijama.

- Dugoročni su ciljevi ovog projekta vratiti Dječji grad u stanje u kakvome je nekoć bio i ostvariti bolju kvalitetu življenja djece i mladih Splita, promicati volonterstvo te zajedničkim snagama mijenjati sredinu u kojoj živimo. Nadamo se da će što više udruga i pojedinaca prepoznati naše ciljeve i pridružiti nam se, rekla je Ada.


S Dječjim gradom, i djedovima će s unucima biti lakše (foto: Ž.Šunjić)

Priprema za izgradnju je trajala više od pola godine, dok su sami radovi na kućici trajali deset dana. Još su potrebni završni zahvati – završno bojanje krova, pričvršćivanje stolova, i oslikavanje unutrašnjosti, što će izvesti djeca iz programa Prijatelji, i zasigurno pripomoći toploj atmosferi novog utočišta za djecu i mlade.

Donatori: Brodomerkur, Cromos – svjetlost, Lužani, Puls agencija, MGM, Bitumina, Gracin usluge, Egon Nedoklan, Podravka, Slastice Bobis, pekarna M-K.
- Ovaj projekt za nas znači mnogo više od jedne drvene kućice; znači da smo konačno onim skeptičnima pokazale vidljive rezultate volonterskoga rada, da smo nešto pokrenule u ovom gradu i da smo dale pravi primjer kako zapravo ništa nije nemoguće ako stvarno to želiš, naglasila je ova studentica sociologije, profesionalna volonterka .

napisala: KMaja