Oronula Fizijatrija

08_11_2007
Oronula Fizijatrija

Majke s bebama vježbaju u skučenim i zapuštenim prostorima. Roditelji malih pacijenata bojaju zidove, kupuju igračke i klime. Neki bolnički odjeli obnavljani su i tri puta, a Fizijatrija niti jednom.

Iako se bolnica okitila statusom KBC-a, pojedini odjeli kao da ne pripadaju zdravstvenoj ustanovi toga ranga. Jedan od njih koji vjerojatno može ponijeti “titulu” najzapuštenijeg odjela je Fizijatrija, i to ona na Firulama kroz koju svakodnevno prođe tridesetak majki s bebama. Dok dođu na red za vježbe kod fizioterapeuta, prisiljene su čekati u uskim podrumskim čekaonicama, a potom vježbati u skučenim i zapuštenim prostorijama.
- Zbilja je sramotno što ljudi moraju raditi u ovakvim uvjetima. Dok su se neki odjeli u posljednjih deset godina uređivali dva do tri puta, mi još uvijek ne dolazimo na red. Fizijatrija na Križinama se počela obnavljati, ali tamo se odvija tek 20 posto rada našeg Odjela. Samo prošle godine napravili smo gotovo 40 tisuća pregleda; 32 tisuće ambulantnih i 4233 konzilijarna pregleda, i to uz neznatne troškove - pojašnjava dr. Tonko Vlak, voditelj Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.
Budući da im je dio pacijenata prikovan i za invalidska kolica, bilo je prijedloga da se ambulante iz podruma izmjeste u prizemlje Dječje poliklinike. Zbog naguravanja u čekaonicama, odnosno kroničnog nedostatka prostora, razmišljali su i o tomu da bazen na Firulama, koji već 20 godina nije u funkciji, zatrpaju i tamo naprave sobe za fizioterapeutsku vježbu.
O stanju na Fizijatriji ponajbolje govori podatak koji je iznijela dr. Tinka Roje, voditeljica Odjela na Firulama. Prema njezinim riječima spašavaju ih sami pacijenti, odnosno roditelji djece koji boje zidove, kupuju nove igračke i klimatizacijske uređaje. Kad smo upitali ravnatelja KBC-a, dr. Dujomira Marasovića o tomu zašto se milijun kuna prikupljen na donatorskoj konferenciji uložio u uređenje fasade glavne zgrade, umjesto u najzapušteniji odjel, dobili smo odgovor kako je to premala svota kojom bi se vrlo malo toga dalo napraviti.
- Za Fizijatriju na Firulama potrebno nam je oko sedam milijuna kuna. Znamo kakva je tamo situacija i s uređenjem najvjerojatnije krećemo u veljači iduće godine, čim završimo radove na Križinama - kazao nam je Marasović.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić