Šprica na lopate

07_11_2007
Šprica na lopate

Iz devastiranih prostora, u koje bi se trebao useliti Centar za socijalnu skrb, mladići iz ‘Reto centra’ iznijeli su gomile narkomanskih igala i šprica.

Svršija je kurbin pir u podnožju “Pomgradove” zgrade. Jučer su iz devastiranog prostora u Gundulićevoj liječeni ovisnici iz “Reto centra” na lopatama iznosili igle, šprice, žlice i ostali odbačeni narkomanski pribor kojim su se ovisnici drogirali posljednjih godina. I to, ironije li, u prostorijama čiji je vlasnik Ministarstvo zdravstva i u koje bi se uskoro trebao preseliti splitski Centar za socijalnu skrb.
- Zatekli smo strašan prizor. Jučer smo iznosili krupnije stvari, madrace, vrata i drugo, a danas iznosimo narkomanski pribor - govori nam Boris iz Beograda, dok s trojicom kolega iz Centra prikupljene škovace oprezno prenosi u kombi.
Budući da je i sam bio ovisnik, kaže kako ovakvih užasnih prizora ima u brojnim napuštenih prostorima u Splitu. Slična je priča i s napuštenim vojnim poslovnim prostorima u Ulici Ruđera Boškovića, gdje su također narkomanske seanse svakodnevna pojava.
- Osim toga, zaštitari Gradske sigurnosti će sada i noću nadzirati te prostorije, tako da ubuduće ne bi trebalo dolaziti do incidenata - kaže Ante Bjažević, direktor Centra, uz napomenu kako su zaštitari Centra, koji se nalazi do “Pomgradova” nebodera, i do sada danju pazili da u prostor ne ulaze neovlaštene osobe.
Kako doznajemo od Bjaževića, ovo veliko čišćenje u izvedbi momaka iz “Reto centra” ujedno je i uvertira za idući tjedan kada će najvjerojatnije biti oglašen natječaj za izvođača radova na preuređenju. Riječ je o projektu koji bi trebao dovesti u arhitektonski red 2396 kvadrata, što će stajati oko osam milijuna kuna, a za što, kaže Bjažević, imaju građevinsku dozvolu.
Slobodna Dalmacija, Diana Barbarić