Brodarica mimo GUP-a

07_11_2007
Brodarica mimo GUP-a

Gradsko Poglavarstvo raspisalo je urbanističko-arhitektonski natječaj za Gradski projekt Brodarica koji nije u skladu s GUP-om. Naime, natječajni program je usklađen s Prijedlogom izmjena GUP-a koji još nije usvojen.

Gradsko Poglavarstvo raspisalo je urbanističko-arhitektonski natječaj za Gradski projekt Brodarica koji nije u skladu s GUP-om. Naime, natječajni program je usklađen s Prijedlogom izmjena GUP-a koji još nije usvojen. Dok važeći GUP na Brodarici predviđa poslovno-sportske sadržaje, Izmjene GUP-a predviđaju još stanovanje i gimnastičku dvoranu.
U Banovini se nadaju da će do kraja natječaja biti usvojene Izmjene GUP-a, pa će onda i natječaj biti u skladu s GUP-om.
- Odlučili smo se na ovakav potez da bismo ubrzali proceduru. Ako se dogodi da izmjenama i dopunama GUP-a ne bude omogućena realizacija takvog sadržaja unutar predmetne zone, Grad će nastaviti proceduru sukladno elementima iz GUP-a, tvrdi Branko Poljanić, poglavar za urbanizam.

Neuobičajena praksa
Predsjednik Društva arhitekata Jurica Jelavić smatra da će promjene GUP-a biti usvojene.
- Teško je prognozirati što će biti ako se ne usvoje, bude li potrebno, možda će trebati resetirati natječaj - smatra Jelavić.
Ali, ovakva praksa nije nimalo uobičajena. Predsjednik žirija za Brodaricu, ugledni arhitekt dr. Marijan Hržić tvrdi da mu nitko iz Grada i Društva arhitekata Split, koje je provoditelj natječaja nije objasnio o kakvom je natječaju riječ.
- Nisam bio na prvom sastanku žirija, niti mi je itko rekao da se radi o ovakvoj situaciji. Ako se natječaj radi po programu za koji nije sigurno da će se realizirati, to sigurno nije dobar odnos prema natjecateljima. Bio sam na mnogim natječajima, ali za ovako nešto nisam čuo. Tražit ću da se stvari raščiste na idućem sastanku žirija - tvrdi Hržić.
Ni Mladen Jošić, koji je na čelu Komisije za legalnost natječaja, koju je osnovala Udruga hvratskih arhitekata, nije čuo za ovakvu praksu.
- Ne mislim da je ovakav natječaj nelegalan, ali ako se ne usvoje izmjene GUP-a na temelju kojih je raspisan, trebalo bi pozvati na političku odgovornost one koji su ga raspisali jer su potrošili novac na nešto za što nisu imali pravnu osnovu - kaže Jošić.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić