Rapture in the Split

06_11_2007
Rapture in the Split

Nedjeljni koncert najglasnijeg benda na svijetu u prepunoj velikoj dvorani sportskog centra Gripe, okupio je i oduševio mnoge. Na licima benda se vidjelo da <strong>uživaju</strong> u publici, dok je publika uživala u svirci. Čudilo me u nekoliko situacija kada se Ianu Gillian-u dogodio gaf...

Nedjeljni koncert najglasnijeg benda na svijetu u prepunoj velikoj dvorani sportskog centra Gripe, okupio je i oduševio mnoge. Naravno, riječ je o dobrim starim Deep Purple-ovcima, koji su u svojoj posljednoj turneji Rapture in the deep, nakon Bukurešta, Sofije i Sarajeva, svojim koncertom počastili i Split.

U 20h na pozornicu je izašla predgrupa, najpoznatiji hrvatski heavy power metal bend Rising dream. Predgrupa je otprašila svoje dostojno svake predgrupe. Dečki su bili žestoki i zagrijali su publiku prije izlaska zvijezda na pozornicu. Mogu reći da su bili dostojni predgrupe Purplea i u svakom slučaju izbor njih je bio pun pogodak.

Žestoki nastup zagrijao je publiku

Točno u 21h, kako je bilo najavljeno, na pozornicu su izašle legende svjetskog hard rock-a, a ujedno i začetnici heavy metala, u sastavu: Don Airey - klavijature, Ian Gillan - vokal, Roger Glover - bass, Steve Morse - gitara i Ian Paice - bubanj. Koncert je počeo sa pjesmom Pictures of Home, i dok se vjerna publika svih generacija snašla, već su bez ikakve stanke svirali Things I Never Said. Na pjesmu Into The Fire na pozornici su se upalila crvena svjetla, kojima su dodali žara na vatru.

Izvedba Into The Fire na vatrenoj pozornici

Uslijedile su svima poznate stvari Strange Kind Of Woman, Rapture Of The Deep, Fireball, Wrong Man, nakon čega je uslijedio predah. Predah u obliku gitarističke solaže Stevea Morsea, koji je doslovno "pjevao" na gitari, te nas uveo u pjesmu Well Dressed Guitar i izazvao ovacije. Nakon njega uslijedila je i solaža Dona Aireya, koji je u jednom trenutku svirao temu iz can-cana, što je publika odlično prihvatila. Uz Lazy, Kiss Tomorrow Goodbye, Perfect Strangers, Space Truckin' i Highway Star koncert se polako bližio kraju. Vjerujem da je i dalje svima bila želja čuti uživo najpoznatiji riff na cijelome svijetu - Smoke On The Water. Na licima benda vidjelo se da uživaju u publici, dok je publika uživala u svirci.

Publika je tražila još...

Atmosfera je bila nezaboravna, cijela dvorana se tresla. Nakon toga bend je napustio pozornicu, no ubrzo su se vratili odsvirati ono što su nam ostali dužni. Uslijedio je Hush, sa bubnjarevom solažom koju je preuzeo drugi dio ritam sekcije, Glover na basu, te nas uveo u eurupciju oduševljenja, pjesmu Black Night. Kompletna ocjena koncerta bila bi vrlo dobar. Čudilo me u nekoliko situacija kada se Ianu Gillianu dogodio gaf, bilo na usnoj harmonici, ili kada grlo ne bi moglo otpjevati ono što je nekada moglo, kako to na faci jasno pokazuje. To je možda jedina stvar koju bi mogla prigovoriti, nije mi jasno kako nakon toliko nastupa i godina, ne zna to dostojno prikriti, nego ostavlja dojam "ipak ovo više nije za nas".

Glover nije skrivao oduševljenje

Glover mi je bio posebno simpatičan, i na pozornici i u backstage-u, jer oduševljenje nimalo nije skrivao, a tokom cijeloga nastupa se kretao kao dvadesetogodišnjak. Svaka čast oranizatorima koji su Purple doveli u stari rokerski grad Split i nadam se da je ovo samo jedan od velikih koncerata u nizu kod nas.

veeeliki album

napisala: Marija Renić - Renki
foto: Zoran Vinčić