‘Poljaniću, ne ruši ambulantu!’

05_11_2007
‘Poljaniću, ne ruši ambulantu!’

Bez ikakve konzultacije s predstavnicima kotareva, gradski su urbanisti donijeli odluku o rušenju jedine zdravstvene ustanove istočnoga dijela Splita, izgrađene 1979. godine samodoprinosom građana.

Kontroverzni Prijedlog izmjena novog Generalnog urbanističkog plana Splita, najvažnijega gradskog dokumenta, izazvao je pravu buru nezadovoljstva među stanovnicima istočnih dijelova grada.
Naime, tim prostornim dokumentom predviđeno je rušenje Doma zdravlja smještenog na zapadnom dijelu Mertojaka kako bi se dodatno proširio prostor za gradnju velebnog poslovnog centra “teškog” ravno 200 milijuna eura.
Podsjetimo, riječ je o projektu tvrtke “Agrokor” u vlasništvu Ivice Todorića, jednog od najbogatijih hrvatskih poduzetnika, koji predviđa veliki trgovački centar, hotel s pet zvjezdica sa svim dodatnim sadržajima, te najvjerojatnije s još jednom modernom splitskom multipleks kinodvoranom.
– Rušenje našeg Doma zdravlja ne dolazi u obzir – rezolutan je Karlo Mihaljević, potpredsjednik Gradskog kotara Mertojak. – Bez ikakve konzultacije s predstavnicima gradskih kotareva, splitski su urbanisti donijeli odluku o rušenju jedine zdravstvene ustanove u istočnom dijelu Splita.
Treba istaknuti da je Dom zdravlja izgrađen još 1979. godine, i to sredstvima samodoprinosa i strogo namjenski – kazuje Mihaljević, otkrivši da će se uskoro organizirati sastanak predstavnika svih istočnih gradskih kotareva, nakon čega će se Gradskom poglavarstvu uputiti zajednički stav.

Mi smo gradili
Odbije li Grad stav kotareva, stanovnici su, kaže, spremni čak i na građanski neposluh.
– Ako će već rušiti, neka Grad izgradi novi objekt do iste lokacije – upozorava Mihaljević.
Klement Bakota, predsjednik Gradskoga kotara, napominje kako Domu zdravlja na Mertojaku gravitira više od 60 tisuća građana Splita:
– To nije didovina Branka Poljanića, koju može tek tako slobodno srušiti. Daju nam u zamjenu zgradu poduzeća “Uzor”, ali ona nije građena za pružanje zdravstvene zaštite i potpuno je neadekvatna za potrebe Doma zdravlja. Uostalom, ne želimo nove betonske spavaonice – poručio je Bakota.
Predstavnici Mertojaka i Visoke najavili su održavanje sastanaka s čelnicima kotareva Trstenik, Split 3 i Žnjan, nakon čega će prosvjedno slovo predati gradskim poglavarima.
– Ako nas Grad ovaj put ne sasluša, bit ćemo spremni i na građanski neposluh – poručio je ovom prilikom Karlo Mihaljević.
Slobodna Dalmacija, Denis Krnić