Solidarnošć, Solidarnošć

05_11_2007
Solidarnošć, Solidarnošć

Već drugu sezonu Tabor Film Festival izašao je iz zidina dvorca Veliki Tabor i krenuo u osvajanje publike po kino klubovima. Večeras u kino klubu Split: <strong>film</strong> "Solidarnost Solidarnost" koji je snimljen povodom obilježavanja 25. godišnjice rođenja pokreta Solidarnosti.

Već drugu sezonu Tabor Film Festival izašao je iz zidina dvorca Veliki Tabor i krenuo u osvajanje publike po kino klubovima. Kreatori plana invazije složili su program kratkometražnih filmova toliko moćan da će zasigurno osvojiti široki spektar publike, od filmskih sladokusaca do slučajnih prolaznika.

Film "Solidarnost Solidarnost" snimljen je povodom obilježavanja 25. godišnjice rođenja pokreta Solidarnosti koji je unatoč svim društvenim razlikama uspio postići cilj, nezamisliv prema standardnima današnjice: ujediniti 10 milijuna Poljaka na jedinstven način. Solidarnost, prvi nezavisni sindikat u bivšem istočnom bloku iz kojeg je izrastao nacionalni pokret koji je odigrao važnu ulogu u raspadu komunizma širom bivšeg sovjetskog bloka.

Trinaest poljskih filmaša svih generacija snimilo je desetominutne filmove različitih žanrova i filmskog pristupa. Naime, svaki redatelj imao je zadatak snimiti kratki film o kolovozu 1980. godine. Zaplet i vrsta filma potpuno su stavljeni na volju svakom redatelju.


Trinaest desetominutnih filmova ispričat će nam priče o dvojici lopova koji u vlaku ukradu torbu koja sadrži šapirografirane letke, razgovoru trojice avanturista koji istražuju spilju u Alpama, povijesti ploča na kojima su bili ispisani zahtjevi Solidarnosti za vrijeme štrajka u brodogradilištu Lenjin, sudbini kemijskih olovaka sa slikom Pape, snimanju filma o Karolu Woytyli, te prikazati poljsku povijest kroz video spot u hip-hop stilu, a solidarnost kroz animaciju...

Program je realiziran kroz platformu Klubture ili bolje rečeno kroz mrežu udruga i klubova koje se bave kulturom, a donatori su Ministarstvo Kulture RH i Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva. Početak projekcije je u 20 sati, u prostorijama Kino kluba Split, u Domu mladih.

kinoklubsplit.hr