PET za našu bolnicu

04_11_2007
PET za našu bolnicu

Dok se MR-om ili CT-om može odjednom pregledati samo jedan dio tijela, PET ukazuje na sve promjene, odnosno otkriva maligne stanice i metastaze. Cijena pregleda na ovom uređaju je 1500 eura.

Čudo od uređaja PET (pozitronska emisijska tomografija), koje jednim pregledom otkriva maligne stanice u tijelu ili metastaze, do Nove bi godine trebalo postati i dijelom zdravstvene ponude u Splitu. Hrvatima je PET trenutačno najdostupniji u austrijskom Grazu, no za pregled na njemu treba izdvojiti 1500 eura. Ovaj bi uređaj uskoro trebao dobiti Klinički bolnički centar “Split”, preglede na njemu financirao bi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a pacijente bi na njih upućivala, odnosno odobravala ih, naravno, liječnička struka; onkolozi, radiolozi, specijalisti nuklearne medicine...
Podsjetimo kako je kod splitskih privatnih liječnika bilo ideja o pokretnom PET-u koji bi se iznajmljivao od Austrijanaca jer su smatrali da bi se takva investicija isplatila zbog velikog interesa. Umjesto plaćanja puta i smještaja u inozemstvu, zainteresirani bi trebali platiti samo pregled, bilo je mišljenje privatnih liječnika.
- Od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dobili smo informaciju kako će se PET kupiti zagrebačkoj klinici u Vinogradskoj i našoj bolnici. Uređaj košta oko 20 milijuna kuna, a s uređenjem prostora ta se investicija penje na 30 milijuna kuna.
Budući da nam za postavljanje PET-a treba najmanje 300 do 500 kvadrata površine, odlučili smo ga postaviti na Križinama, u prostorijama u kojima je sad smještena Tehnička služba - pojašnjava Dujomir Marasović, ravnatelj splitskog KBC-a.
Ovaj je uređaj najvažniji u Onkologiji jer spada u najnapredniju dijagnostiku tumora. Magnetskom rezonancom ili CT-om može se odjednom pregledati samo jedan dio tijela, dok PET ukazuje na sve promjene, odnosno prepoznaje dobroćudne od zloćudnih tvorbi u tijelu pacijenta koji se podvrgava snimanju.
Primjerice, MR-om ili CT-om teško će se otkriti maligna stanja limfnih čvorova ako su oni normalne veličine, dok će PET to odmah prepoznati.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić