Kerum i Kazahstanci za ’Bellevue’

04_11_2007
Kerum i Kazahstanci za ’Bellevue’

Početna cijena bit će 10 milijuna eura, na koliko je hotel procijenjen uz uvjet kao da je "čist". Zbog spora o vlasništvu između Grada i ’Laurusa’, prodaju se samo prava na objekt.

Splitski poduzetnik Željko Kerum i poslovni ljudi iz Kazahstana ovoga će se mjeseca natjecati za kupnju prava na splitski hotel “Bellevue”. Kako je odlučio odbor vjerovnika tvrtke “Laurus” u stečaju, hotel “Bellevue”, odnosno prava na tu nekretninu, prodat će se na usmenoj javnoj dražbi koja će se održati na Trgovačkom sudu u Splitu, a oglas za dražbu će u novinama biti uskoro objavljen.
— Moj stav je da “Bellevue” treba prodati na javnoj dražbi jer je to najpoštenije i svatko se može prijaviti — složio se s odlukom odbora vjerovnika Željko Kerum, dodajući kako smatra da će se tako za taj hotel postići cijena od preko 100 milijuna kuna.
Natječaj za prodaju prava na tu atraktivnu nekretninu ranije se nije raspisivao jer do ove godine nitko od zainteresiranih kupaca sudu nije dao pisanu ponudu za kupnju, nego je bilo samo usmenih upita kada će biti raspisana prodaja.

Vraćanje dugova
No, kako nam je potvrdio Ivan Basić, stečajni sudac “Laurusa”, ponude za neposrednu nagodbu za kupnju prava na hotel u posljednjih sedam mjeseci dale su tri tvrtke: 30. ožujka tvrtka “Dal Casa” koja nudi 45 milijuna kuna, 21. svibnja tvrtka “Neva Kerum” koja nudi 49 milijuna kuna, te početkom listopada i tvrtka “Fumija” iz Splita koja nudi 50 milijuna kuna.
Svi ponuđači, naglašava sudac Basić, u svojim ponudama iskazuju da su upoznati s problemima oko hotela. No, postalo je jasno, objašnjava Basić, da za “Bellevue” postoji velika potražnja i da će se najbolja cijena ipak postići ako se na prodaju ne ide neposrednom nagodbom s ponuđačima, nego javnim nadmetanjem.
Kako je rekla Natalija Mladineo, stečajna upraviteljica “Laurusa", odbor vjerovnika odlučio je da se prodaja prava na hotel oglasi što prije. Cilj je da se prodajom namire svi vjerovnici u stečajnom postupku, a koji je pokrenut još 2001. godine.
— Početna cijena na javnoj dražbi bit će ona na koliko je hotel procijenjen u izrađenom elaboratu ovlaštenog sudskog vještaka — potvrdila je Natalija Mladineo.

Sporni kvadrati
U elaboratu hotel “Bellevue” je procijenjen na vrijednost koja bi bila da je ta nekretnina “čista”, i to na 80.430.877 kuna ili na 10.869.037 eura. Elaborat je napravljen 27. travnja 2007. godine za potrebe oglašavanja prodaje, a predstavlja procijenjenu tržišnu vrijednost nekretnine.
No, oko “Bellevuea” postoji više problema zbog kojih tvrtka "Laurus" u stečaju može prodati samo prava na taj hotel. Naime, prilikom pretvorbe hotel nije uknjižen na tvrtku “Laurus”, nego je pravo vlasništva na tu nekretninu počeo polagati Grad Split, zbog čega se na Trgovačkom sudu u Splitu i dandanas vodi postupak zbog utvrđivanja prava vlasništva između Grada Splita i “Laurusa”.
Zatim, u elaboratu o etažiranju koji je izrađen za potrebe tog spora utvrđeno je da 400 "kvadrata" hotela nije ušlo u pretvorbu pa je od Hrvatskoga fonda za privatizaciju zatražena dopuna koja se još uvijek čeka.
Slobodna Dalmacija, Tanja Gattin Zebić