Lovrinac nadire na istok

03_11_2007
Lovrinac nadire na istok

Dani u kojem se prisjećamo svih kojih više nisu s nama, vrijeme je da priupitamo za planove širenja jedinoga gradskog groblja “Lovrinac”.<br /> Današnje gradsko groblje otvoreno je davne 1928. godine pod prvotnim imenom “Pokoj”.

Dani u kojem se prisjećamo svih kojih više nisu s nama, vrijeme je da priupitamo za planove širenja jedinoga gradskog groblja “Lovrinac”.
Današnje gradsko groblje otvoreno je davne 1928. godine pod prvotnim imenom “Pokoj”, a već iduće godine mijenja ime u “Lovrinac” po obližnjoj crkvici svetoga Lovre.
- Planiramo širenje prema istoku - najavljuje direktor groblja Petar Bilobrk.
- Prema GUP-u, predviđeno je širenje groblja prema istoku koje će ipak biti limitirano Vukovarskom ulicom. Riječ je o neravnom terenu koji će biti potrebno iznivelirati i na kojem bi pored klasičnih zemljanih grobnica bile i kaskadne. Radi se o 20 hektara površine novog prostora u kojem će biti otprilike 20 tisuća novih ukopnih mjesta – kaže Bilobrk navodeći podatak kako na Lovrincu trenutačno počiva 70 tisuća Splićana. Prvo uređenje lovrinačkog groblja počelo je 1948., početkom sedamdesetih groblje je prostorno i pejsažno uređeno, a arhitektonske konture zadržalo je do današnjeg dana.

Tisuću sprovoda
S petstotinjak pogreba godišnje tijekom osamdesetih godina, brojka se danas popela na čak tisuću, s tendencijom daljnjeg rasta. Međutim, nema straha od nedostatka novih grobnih mjesta za sve veću gradsku populaciju.
- Novim proširenjem groblja i povećanjem kapaciteta ukopa, zadovoljit ćemo potrebe Splita za sljedećih pola stoljeća – poručio je na kraju direktor groblja.

Slobodna Dalmacija, Denis Krnić