Provjeri jesi li na popisu

01_11_2011
Provjeri jesi li na popisu

Svoje biračko pravo ostvaruješ temeljem upisa u <strong>popis birača</strong>. Podaci se mogu provjeriti i putem web stranice, na kojoj će se nakon upisa podataka prikazati i svi telefonski brojevi nadležnih ureda, te putem mobitela...


Što su popisi birača i zašto su važni?



Svoje biračko pravo ostvaruješ temeljem upisa u popis birača koji vode uredi državne uprave za svaki grad/općinu. Nakon raspisivanja izbora, svi birači upisani u popis birača dobiju na adresu prebivališta izvadak iz popisa birača, na kojemu su ispisani podaci o biraču sadržani u popisu birača.


Provjera, izmjena i dopuna



Svaki građanin ima pravo osobno, pisano ili telefonom od svog ureda državne uprave zatražiti uvid u popis birača, kao i tražiti izmjenu ili dopunu svojih podataka, ali najkasnije do 14 dana prije izbora. Podaci se mogu provjeriti i putem web stranice, na kojoj će se nakon upisa podataka prikazati i svi telefonski brojevi nadležnih ureda, te putem mobitela u T-mobile i VIP mreži šaljući porukom svoj MBG na broj 54 54 (na istom broju možeš saznati i koje je tvoje biračkom mjesto, kad ono bude određeno).

Provjeri svoje podatke u popisima birača te zatraži eventualnu izmjenu ili dopunu najkasnije 14 dana prije izbora!


Glasovanje birača koji nisu upisani



U slučaju da dolaskom na svoje biračko mjesto ustanoviš da nisi upisan(a) u popis birača, svoje pravo glasa na dan izbora možeš ostvariti glasovanjem uz potvrdu koja se dobiva u uredu državne uprave. Policijske postaje izdaju potvrde o prebivalištu birača koji su nakon zaključenog popisa birača prijavili prebivalište.


Uz dozvolu korišten sadržaj sa gong.hr