Glasuj i ako nisi kod kuće!

01_11_2011
Glasuj i ako nisi kod kuće!

Birači koji će se na dan izbora zateći izvan područja općine ili grada u kojoj imaju prebivalište, mogu se na osobni zahtjev privremeno upisati u popis birača. Pripadnici nacionalnih manjina glasuju na istim <strong>biračkim mjestima</strong> kao i ostali birači u Republici Hrvatskoj.


Nisi kući na dan izbora?



Ako znaš da ćeš se na dan izbora zateći izvan područja općine ili grada u kojem imaš prebivalište, možeš se na osobni zahtjev temeljem Potvrde o upisu u popis birača privremeno upisati u popis birača u gradu ili općini gdje ćeš se zateći na dan izbora.

Koraci do potvrde i privremenog upisa:
  1. Ukoliko birač želi glasovati unutar Hrvatske, a izvan svog mjesta prebivališta, uredu državne uprave u svom mjestu prebivališta upućuje zahtjev za izdavanje Potvrde o upisu u popis birača. Zahtjev se može poslati pisano, poštom ili faxom uredu državne uprave prema mjestu prebivališta, a popis ureda može se pronaći na web stranici Središnjeg državnog ureda za upravu www.uprava.hr. Na web stranici GONG-a www.gong.hr možete pronaći i preuzeti primjer obrasca takvog zahtjeva.
  2. Potvrda o upisu u popis birača u vrlo kratkom roku stiže biraču poštom ili se, pak, može osobno podići u nadležnom uredu, ovisno što je navedeno u zahtjevu birača.
  3. Pribavljenu Potvrdu o upisu u popis birača, birač dostavlja poštom ili osobno najkasnije do 14 dana prije izbora onom uredu koji je nadležan za grad ili općinu u kojoj će birač glasovati.
  4. Na izborni dan takvi birači glasuju na posebnim biračkim mjestima koja će biti određena u većim gradovima/sjedištima županija. ALI, birači koji glasuju izvan mjesta prebivališta, a unutar iste izborne jedinice, glasuju na redovnim biračkim mjestima prema adresi svog boravka u gradu/općini u čiji su se popis birača privremeno upisali.


Kako glasuju pripadnici nacionalnih manjina?



Ako si pripadnica ili pripadnik nacionalne manjine, glasuješ na istim biračkim mjestima kao i ostali birači u Republici Hrvatskoj. Dolaskom na biračko mjesto opredjeljuješ se hoćeš li glasovati za listu izborne jedinice u kojoj prebivaš (od I. do X.) ili ćeš glasovati u posebnoj izbornoj jedinici (XII.) za kandidata svoje nacionalne manjine. U XII. izbornoj jedinici pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika, a pripadnici talijanske i mađarske nacionalne manjine po jednog. Po jednog zajedničkog zastupnika biraju pripadnici a) češke i slovačke nacionalne manjine, b) austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine te c) pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.


Uz dozvolu korišten sadržaj sa gong.hr