Kada, tko, kako i gdje glasuje?

01_11_2011
Kada, tko, kako i gdje glasuje?

Parlamentarni izbori za šesti saziv Hrvatskog sabora provest će se <strong>04. prosinca 2011.</strong> godine. Pravo glasovati imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. U svakoj od 10 izbornih jedinica se neposredno tajnim glasovanjem bira 14 zastupnika...


Kada su parlamentarni izbori?


Zastupnici se biraju na razdoblje od četiri godine pa se izbori za novi saziv sabora održavaju svake četiri godine. Ako se u međuvremenu dogodi prijevremeno raspuštanje parlamenta (Hrvatskog sabora), predsjednik RH raspisuje prijevremene parlamentarne izbore. Parlamentarni izbori za šesti saziv Hrvatskog sabora provest će se 04. prosinca 2011. godine.




Tko ima pravo glasovati?



Pravo glasovati imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, osim osoba koje su pravomoćnom sudskom odlukom lišene poslovne sposobnosti.


Izborne jedinice?



Na parlamentarnim izborima bira se u 12 izbornih jedinica. Hrvatska je podijeljena u 10 izbornih jedinica, a u svakoj se neposredno tajnim glasovanjem bira 14 zastupnika. Primjenjuje se razmjerni sustav, tj. d’Hondtova metoda po čijem izračunu, pojednostavljenim jezikom, kandidacijska lista ima pravo na broj mandata (zastupnika) razmjeran broju dobivenih glasova.

Birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj u posebnoj izbornoj jedinici (XI.) biraju do najviše 14 zastupnika, a broj izabranih zastupnika ovisi o prosječnom broju glasova potrebnih za osvajanje jednog mandata u Hrvatskoj i broju izašlih birača u XI. izbornoj jedinici (nefiksna kvota).

Pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati 8 zastupnika koji se biraju u posebnoj izbornoj jedinici (XII.) koju čini područje cijele Republike Hrvatske. U ovoj izbornoj jedinici primjenjuje se većinski sustav pa je izabran kandidat s najvećim brojem glasova.

Hrvatska je podijeljena u 10+2 izborne jedinice


Biračko mjesto


Najkasnije deset dana prije izbora, izborna povjerenstva dužna su objaviti popis biračkih mjesta, jedno od njih je i tvoje biračko mjesto (najčešće obližnji vrtić, škola ili prostori Vijeća gradskog kotara). Popis biračkih mjesta bit će objavljen u medijima.

Biračko mjesto, odnosno prostorija u kojoj se odvija glasovanje, mora biti uređena na način da se osigura tajnost glasovanja. Na biračkom mjestu treba biti izvješena zbirna lista svih stranačkih i nezavisnih lista u toj izbornoj jedinici na kojoj možeš pročitati imena svih kandidata po pojedinim listama i još jednom preispitati svoju odluku prije negoli uzmeš listić i zaokružiš svoj izbor.

Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati, a svim biračima koji su se zatekli na biralištu prije zatvaranja omogućit će se glasovanje.


Postupak glasovanja


Nakon dolaska na biračko mjesto, identificiraš se biračkom odboru (važećom osobnom iskaznicom, putovnicom, vojnom iskaznicom ili vozačkom dozvolom). Nakon evidentiranja (zaokruživanja imena) u Izvatku iz popisa birača, izdat će ti glasački listić. Na njemu su otisnuti serijski broj te popis stranačkih/koalicijskih/nezavisnih lista i njihovih nositelja po rednim brojevima. Glasovanje obavljaš osobno, zaokruživanjem jednog rednog broja ispred imena liste. Ispunjeni glasački listić ubaciš u glasačku kutiju na kojoj se nalazi zalijepljen isti onakav listić kakav se u nju ubacuje.

Biračka mjesta se otvaraju u 7:00 sati, a zatvaraju u 19:00 sati! Ne zaboravi ponijeti važeći identifikacijski dokument (osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu ili vojnu iskaznicu).



Posebne kategorije birača



Ako si birač s invaliditetom možeš doći na biračko mjesto s osobom od povjerenja koja će po tvom ovlaštenju zaokružiti jedan redni broj. Nepismene osobe također mogu glasovati uz pomoć osobe od povjerenja.

Ako zbog teže bolesti ili nepokretnosti nisi u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto na izborni dan o tome obavijesti birački odbor koji će odrediti dva člana ili zamjenike članova da te posjete i omoguće ti glasovanje, vodeći računa o tajnosti glasovanja.

Ako si lišen slobode, ili si na službi u oružanim snagama, ili si član posade pomorskog ili riječnog broda pod hrvatskom zastavom koji se na dan izbora zatekne izvan granica Republike Hrvatske glasuješ na posebnim biračkim mjestima koja će odrediti nadležna ministarstva.

Ako pripadaš nekoj od gore navedenih kategorija, glasuješ za zastupnike svoje izborne jedinice ili, ukoliko si pripadnik nacionalne manjine, za kandidate za zastupnike nacionalnih manjina, prema svom prebivalištu, a ne za zastupnike izborne jedinice na čijem se području nalazi biračko mjesto na kojem ćeš glasovati.

Ako iz opravdanih razloga (teža bolest, invaliditet) nisi u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, najavi to svom biračkom odboru što ranije na dan izbora!  Birački odbori dužni su, sukladno mogućnostima i  dostupnosti, organizirati dolazak do birača.



Uz dozvolu korišten sadržaj sa gong.hr