Narkomanski neboder

25_10_2007
Narkomanski neboder

Devastirani prostor, sada u vlasništvu Centra za socijalnu skrb, više od pet godina prepušten je narkomanima koji su tamo ’uredili’ pravu komunu.

Ovo je stravično! Ne mogu vjerovati da je tako atraktivan prostor u centru uništen, prepun lešina štakora, šprica, škovaca... - zaprepašten je Tonči Mikuličić, šef vatrogasne ekipe koja je jučer oko podne ponovno gasila manji požar u napuštenim prostorijama "Pomgradova" nebodera.
— Sreća u nesreći da nije puhao vjetar kada je požar buknuo jer bi se plamen sigurno proširio i na gornje etaže zgrade gdje su stanovi — govori nam Mladen Bakić, predstavnik stanara u neboderu, obilazeći opožarenu zgradu dok su vatrogasci sa stanarima viših katova, zbog straha od novog požara zalijevali zgarište.

Scene užasa
Devastirani prostor, sada u vlasništvu Centra za socijalnu skrb, više od pet godina prepušten je narkomanima koji su tamo, prema riječima stanara, "uredili" pravu malu komunu: spavaonice sa starim madracima prepune su krvi, prostorije s narkomanskim priborom, tisuće iskorištenih šprica, kenjare, u što smo se i sami uvjerili kad smo obišli prostorije zajedno s vatrogascima. Nevjerojatno je da se sve to događa niti sto metara od policijske postaje, a još nevjerojatnije zvuči podatak da su narkomani tu jedno vrijeme držali kokoši! Ovo je leglo zaraze, a iako policiju kontaktiramo svakodnevno barem pet-šest puta jer beskućnici i narkomani znaju biti agresivni, ništa se nije promijenilo. Osim u "Pomgradovoj" zgradi, okupirali su i skladišni prostor u susjednoj zgradi "Eurodoma", koji je prije nekoliko godina također gorio. Cijelo područje je neosvijetljeno jer se ne mijenjaju žarulje, a zgrada u kojoj živi više od dvjesto ljudi nema vatrogasni pristup — zgroženo će Jakša Ivanišević, jedan od stanara. Prema riječima Ante Bjaževića, direktora Centra za socijalnu skrb, ustanova bi se do ljeta slijedeće godine trebala preseliti u "Pomgradovu" zgradu, koju je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kupilo prije pet godina.
— Nije istina da se nismo brinuli za te prostorije, no svaki put kad bismo promijenili uništene prozore i vrata, ovisnici bi ih razbili i ponovno ušli. Enormna sredstva su potrošena na stalne popravke — tvrdi Bjažević demantirajući optužbe dijela stanara kako je Centar kriv za derutno stanje donjih etaža zgrade.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić