Medicina otvara Polikliniku

27_10_2007
Medicina otvara Polikliniku

Na popisu zdravstvenih poliklinika u Splitu naći će se još jedna - “Academicus”, koja će biti registrirana za radiologiju, neurologiju, internu i sportsku medicinu, te patologiju. Ono što je zanimljivo jest da će većinski vlasnik poliklinike biti jedna sveučilišna ustanova.

Na popisu zdravstvenih poliklinika u Splitu naći će se još jedna - “Academicus”, koja će biti registrirana za radiologiju, neurologiju, internu i sportsku medicinu, te patologiju. Ono što je zanimljivo jest da će većinski vlasnik poliklinike biti jedna sveučilišna ustanova, točnije Medicinski fakultet, a strateški partner bit će im najvjerojatnije grupa sveučilišnih profesora iz Graza koji izrađuju i studiju isplativosti projekta.
- Poliklinika će funkcionirati na principu javno-privatnog partnerstva s tim da mi imamo 51 posto udjela u vlasništvu. Već imamo i lokaciju, a riječ je o staroj zgradi iza glavne zgrade Medicine na Križinama u kojoj se odvija dio nastave. Ona će se uskoro rušiti i na njezinom mjestu raditi novi objekt, u prizemlju kojeg bi trebala biti poliklinika.
Odobrenje smo dobili od Hrvatske liječničke komore, a trenutačno smo u fazi ishođenja građevinske dozvole - pojašnjava prof. dr. Stipan Janković, dekan splitske Medicine.

Jaka konkurencija
Ova će poliklinika drugima konkurirati vrhunskom opremom i kadrom. Uz domaće stručnjake, u “Academicusu” će biti angažirani i renomirani američki liječnici hrvatskog porijekla, uglavnom s područja neuroradiologije.
U Split je tako iz Južne Karoline već stigla dr. Nada Bešenski, koja će raditi pretrage na magnetskoj rezonanci. Zanimljivo je i to da će se osoblje, kod zahtjevnijih zahvata i dijagnoza, preko video-veze konzultirati s kolegama iz Austrije.
- Ovdje će pacijenti odmah dobiti drugo mišljenje jer će svaki nalaz potpisivati dva sveučilišna profesora.
Imat ćemo magnet, dvostruko jači od bolničkog, polivalentni ultrazvuk, uređaj za dijagnostiku u onkologiji, uređaj za biopsiju dojke...
Slobodna Dalmacija, Linda Perić