POS na Žnjanu i Trsteniku?

21_10_2007
POS na Žnjanu i Trsteniku?

Osim na Kili i Korešnici, investitorima bi se omogućila gradnja i na drugim lokacijama ako 30 posto parcele ostave za POS. U tom slučaju Grad im nudi i povećanje izgrađenosti od 25 do čak 40 posto.

Poticanom stanogradnjom na Kili i Korešnici Grad namjerava namiriti potrebe naroda, a na atraktivnim lokacijama skučit će se njihovi ljudi i oni bogati, prve su reakcije splitskih podstanara na najavu glavnog urbanista Branka Poljanića kako će nove izmjene GUP-a omogućiti poticanu stanogradnju na svim građevnim parcelama u gradu. Kombinacija stanova za POS i tržište vrlo bi lako mogla postati sjemenom razdora među obiteljima koje još čekaju svoje prve stanove. Naime, osim gradnje stanova na Kili i Korešnici, investitorima bi se tako omogućila gradnja i na drugim lokacijama, poput Trstenika, Pazdigrada ili Žnjana, zauzvrat za veću izgrađenost, od 25 do 40 posto.
— Ne znamo hoće li se na svim tim područjima dogoditi POS. Sve dok na tim lokacijama cijena kvadrata stana doseže i do tri tisuće eura nije vjerovati da postoji investitor koji će prihvatiti da 30 posto parcele prepusti POS-u kako bi dobio povećanje izgrađenosti za 25 posto. Ovi parametri ponajprije se odnose na neizgrađena područja na istočnom dijelu grada— objašnjava Poljanić.
Iako zakon ne dopušta gradnju POS-a na privatnim parcelama, već isključivo na gradskom ili državnom zemljištu, Poljanić tvrdi kako će se gradska inicijativa za uvođenjem ovakvih bonusa investitorima legalizirati kroz izmjene GUP-a. Po kojem će kriteriju neke obitelji novi stan dobiti na Korešnici, a druge na atraktivnijim lokacijama, i to za istu cijenu koja ne bi prelazila tisuću eura po kvadratu, nije poznato.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić i Denis Krnić