Uz Poljičku cestu četiri zgrade

20_10_2007
Uz Poljičku cestu četiri zgrade

Na potezu uz Poljičku cestu između dviju bolnica splitski arhitekt Ante Kuzmanić zamislio je stambeno-poslovne sadržaje ukupne površine oko 40.000 četvornih metara. Kuzmanićev je rad jednoglasno odnio prvu nagradu.

Na potezu uz Poljičku cestu između dviju bolnica splitski arhitekt Ante Kuzmanić zamislio je stambeno-poslovne sadržaje ukupne površine oko 40.000 četvornih metara. Kuzmanićev je rad jednoglasno odnio prvu nagradu među 12 pristiglih na natječaj što ga je raspisao Grad Split, a provelo Društvo arhitekata.

Splitski je arhitekt svoje četiri zgrade odmakao od Poljičke ulice uz koju je postavio niz, kako je rekao, urbanih niša i trgova tako da bi zelenilo kroz pater bilo tampon zona prema jednoj od najprometnijih splitskih ulica. Parkinzi su ispod zemlje na cijelom potezu pa je parter oslobođen od automobila. - Prostor se nalazi između Blatina građenih 60-ih godina i Splita 3 nastalog 70-ih godina. Urbane niše uz Poljičku čine poveznicu s Blatinama, dok sam se u oblikovnom smislu držao Splita 3 - rekao je danas Kuzmanić.

Na nekadašnjim poljima splitskih težaka trebale bi tako niknuti dvije poslovne i dvije stambeno-poslovne zgrade u kojima bi ukupno bilo 166 stanova površine od 30 do 90 četvornih metara. Dvije bi zgrade imale po osam katova, jedna sedam, a jedna 12 katova.

Najzapadnija je zgrada, ona kod izlaza iz bolnice Firule, namijenjena Hrvatskom zavodu za zdravsveno te mirovinsko osiguranje i zamjenski prostori za sadašnje poslovne prostore, mahom pogrebna poduzeća. Površina bi joj bila 7136 četvornih metara i imala bi 8 katova.

Prema istoku bi bile dvije pretežno stambene zgrade, jedna visoka 8 katova površine 12.804 kvadrata, druga od 7 katova površine 6616, a na istočnom rubu obuhvata je poslovni toranj površine 14.275 četvornih metara visok 12 katova za koji je Jurica Jelavić, predsjednik Društva arhitekata, naglasio da bi trebao biti viši.

Jurica Jelavić, koji je bio predsjednik ocjenjivačkog suda, danas je obrazložio da je Kuzmanićev rad dobio jednoglasno najbolju ocjenu jer je najbolje strukturirao potez uz Poljičku te iščitao urbani karakter avenije. Također je naglasio da su dvije rubne zgrade ispunjene društvenim sadržajima, najzapadnija i najjistočnija, anketno sagledane, a hoće li se graditi, odlučit će "nadležni". Središnje dvije stambeno-poslovne zgrade gradit će vlasnici terena, a Splićanima je najpoznatiji Ivo Ora.
Jutarnji list, Duška Čolović