Podrume za tulume

20_10_2007
Podrume za tulume

Za poslovna druženja i domjenke iznajmljuju se zapadno i istočno krilo Podruma. Ako želite privatnost, odnosno da se ulaz zatvori za prolaznike, to ćete platiti još tri, četiri tisuće kuna.

Dioklecijanovi podrumi nisu više zanimljivi samo znatiželjnim turistima nego i tvrtkama koje brinu o vlastitom imidžu i prezentaciji u javnosti. Naime, 1700 godina stare carske zidine sve su privlačniji ambijent za druženje poslovnih partnera i održavanje privatnih domjenaka na kojima poduzeća promoviraju svoje djelatnosti.

Cijena raste
Početna cijena privatnog "carskog aranžmana" je devet tisuća kuna, a rasti može ovisno o mjesecu rezervacije.
— Iznajmljuje se zapadno i istočno krilo Podruma od 19 do 23 sata, a najviše je tražena velika, tzv. A6 dvorana. Ako zainteresirani žele privatnost, odnosno da se ulaz zatvori za prolaznike, onda je cijena unajmljivanja veća za nekoliko tisuća kuna — kazao nam je Ivo Županović iz Udruge hrvatskih likovnih umjetnika, koja raspolaže podrumima Dioklecijanove palače, dodajući kako nema razrađenoga kriterija prema kojem se određuje tko smije iznajmiti prostor.
Potrebna je jedino dobra volja da se ne ošteti kulturni spomenik Grada, a o potencijalnim rizicima odlučuje Konzervatorski odjel, bez čijeg pristanka nema dozvole za korištenje carskih odaja.
Ne odobrava se organizacija zabavnih programa jer, kako kaže Županović, jaki audiorazglasi nisu prikladni za ovaj prostor, odnosno jake zvučne vibracije mogu devastirati arhitekturu.
— Prije dvije godine imali smo zamolbu da se u Podrumima organizira vjenčanje, ali smo je odbili. Uglavnom, tvrtke traže usluge cateringa za svoje poslovne partnere ili djelatnike, a glazba može svirati jedino ako jakost ne prelazi 60 decibela i to najčešće u slučajevima svečanih dodjela nekih nagrada — veli Županović.
Podrume je čak moguće iznajmiti i bez novčane naknade, ali za to je nužno uputiti zahtjev Uredu gradonačelnika koji će odlučiti je li manifestacija od javnog interesa.
Slobodna Dalmacija, Antonija Žaja