Počela operacija stare Matejuške

20_10_2007
Počela operacija stare Matejuške

Prema projektu arhitekta Ede Šegvića radovi na obnovi Matejuške potrajat će do sljedeće Sudamje. Ribari su brodice privezali na drugu stranu mandrača.

Neka radovi počnu – dao je rukom znak poteštat Ivan Kuret moćnom "Cestarovom" bageru čija je grabilica zabrektala i podignula prve kamene ploče s punte Matejuške.
A potom se zaorio i pljesak okupljenih Splićana, među kojima se našao i Tonči Kliškić, najstariji potomak ribara s Matejuške. Tim su činom konačno startali dugoočekivani radovi na uređenju najpoznatije splitske lučice koja bi u novom ruhu građanima trebala biti predana za blagdan svetoga Dujma iduće godine.

Živi bili
— Matejušku uređujemo zbog naših građana i svih onih koji dolaze na ovaj kultni prostor. Projekt uređenja je iz 2001. godine, a glavni "krivac" je arhitekt Edo Šegvić. Osim spomenika Miljenku Smoji koji će stajati na velikom mulu, podignut ćemo i spomenik Anti Trumbiću – najavio je splitski gradonačelnik skulpturu još jednog istaknutog našeg sugrađanina.
"Strpljeni, spašeni", mudro će gradonačelniku uzbuđeni Tonči Jerončić, prešidente Udruge "Matejuška".
— Živi svi mi bili i dočekali kraj radova za koje sam uvjeren da će skončat i prije Svetog Duje – zaželio je popularni Jerončić.
Stari su ribari svoje brodice već privezali na drugu stranu mandrača, gdje će utisno prespavati zimski san. Nakon svečanog otvaranja građevinskih radova, u "Fife" se nastavilo druženje uz vesele pisme, te lipe bokune brujeta.
Slobodna Dalmacija, Denis Krnić