Autobusi stariji od 20 godina

20_10_2007
Autobusi stariji od 20 godina

Od 147 autobusa 87 je prešlo 15 godina starosti. Tek skorašnja nabavka 40 novih vozila osjetno će popraviti stanje voznog parka. Najstariji primjerci, sedam DAF-ova, stari su četvrt stoljeća.

Smrt 81-godišnje starice, koja je stradala pod "Prometovom" osmicom, otvorila je još jednom pitanje starosti voznog parka gradskog prijevoznika, kao i nužnost nabave novih vozila.
Od 147 autobusa, čak njih 87 starije je od 15, a 57 starije od 20 godina. Rekorderi po starosti su sedam DAF-ova, koji na ulicama voze već pune 24 godine.

Prigradski đir
Ovi "starci", gotovo već oldtimeri, danas prometuju na linijama broj 31, 32, 33, 34, 35 i 38, a to su većinom prigradske destinacije - Tugare, Kučine, Koprivno, Dugopolje...
— Naš je cilj vozni park dovesti na prosječnu starost ispod deset godina, a to ćemo postići najnovijom nabavkom 40 novih autobusa i rashodovanjem 20-ak starih - kaže Igor Vitić, direktor "Prometa". Inače, sva vozila prije nego iziđu na ulice moraju biti tehnički ispravna, zbog čega se, kaže Vitić, obavljaju periodični tehnički pregledi s obzirom na starost autobusa, tako da su ovi najstariji na pregledu gotovo svaki dan, a svaki se autobus i dodatno pregleda prije polaska na liniju.

Puknuta cijev
— Kvarovi se uvijek događaju, tu nema ništa neobično, čak i na najnovijim vozilima. Evo, baš je nekidan na takvom vozilu pukla cijev od ulja - kazuje nam Vitić i dodaje kako "Prometova" Služba za održavanje radi nadljudske napore kako bi svakodnevno osposobila što više autobusa za prometovanje, a unatoč tome, svaki se dan na remontu nađe prosječno 25 autobusa.
Najčešći su kvarovi na motoru i limariji, upravo iz razloga što se radi o starim autobusima. Iz istog razloga "Promet" u svom poslovanju najviše sredstava troši upravo na rezervne dijelove - oko 500 tisuća kuna mjesečno, kao i na naftu - oko tri milijuna kuna.
Zadnjom nabavkom 17 vozila koja su došla u travnju ove godine "Promet" se u posljednji trenutak spasio od kraha, a najnovija nabavka 40 autobusa u idućoj godini u "Prometu" se željno iščekuje.
Slobodna Dalmacija, Nikolina Morić-Lulić