U POS-ove kvadrate mame i tate

10_10_2007
U POS-ove kvadrate mame i tate

Potencijalni kupci stanova POS-a na Brodarici koji nisu imali sreće i bodova doći do stanova po povlaštenim uvjetima prije dvije godine, bit će privilegirani pri sastavljanju nove liste.

Obitelji s liste potencijalnih kupaca POS-a na Brodarici koje nisu imale sreće i bodova da dobiju stambene kvadrate po povlaštenim uvjetima prije dvije godine, ipak će biti privilegirane pri sastavljanju nove rang-liste za poticane kvadrate na Kili i Korešnici.
Naime, kako doznajemo iz Gradske uprave, obitelji koje su se našle ispod crte za 384 stana na Brodarici, njih oko tisuću, na račun toga zaslužit će dodatne bodove. No, kolika će biti njihovna bodovna prednost u odnosu na ostale splitske podstanare još uvijek se ne zna.

Di je trik
Ostali kriteriji koji će se bodovati pri sastavljanju nove liste za POS, budući da je staroj listi istekao rok trajanja, ne bi se trebali drastično mijenjati jer su propisani Zakonom o poticanoj stanogradnji. Dakle, i dalje će se vrednovati godine boravka na području grada Splita, broj članova kućanstva (prednost se daje obiteljima s više djece), mjesečni prihodi svih članova obitelji, kreditna sposobnost te obrazovanje.
Podsjetimo, nakon Brodarice, prvog POS-a u Splitu koji je radio "Dal-koning", Grad je odlučio realizirati nove poticane kvadrate na Kili i Korešnici gdje će se, prema neslužbenim podacima, graditi oko 800 stanova.
— Zadovoljni smo što su se stvari napokon pomakle s mrtve točke, no želimo znati konkretne datume: kada će se raspisati natječaj za POS i kada će početi gradnja na lokacijama koje se spominju za poticanu stanogradnju. Jednostavno se želimo uvjeriti kako novi POS u Splitu nije tek predizborni trik — poručuje Arsen Radman, predstavnik splitskih podstanara koji nisu uspjeli doći do kvadrata na Brodarici.
Prema njegovim riječima, splitski podstanari tražit će od Grada i Agencije za promet nekretninama (APN) da se ovoga puta u Zakon o POS-u ugrade dodatni zaštitni mehanizmi kako se ne bi ponovile pogreške s Brodarice.
— U sedmome mjesecu je donesena odluka da se zabranjuje prodaja POS-ovih stanova na razdoblje od 10 godina. No, mi želimo da se zabrani i iznajmljivanje takvih stanova, što je čest slučaj sa stanovima na Brodarici — zaključuje Radman.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić