Sanacija soluratske litice

10_10_2007
Sanacija soluratske litice

Kako je kuće na litici zaštitilo Ministarstvo kulture kao vrijedan primjer pučke arhitekture, sanacija će biti izvedena pod budnim okom konzervatora.

Za 237.961 kunu tvrtka Geosonda sanirat će stijensku liticu na Soluratu, odlučili su splitski poglavari nakon provedenog natječaja.

Geosonda će sanirati pojas ispod južnih pročelja tri obiteljske kuće i terase kafića i to ugradnjom geotehničkih sidara. Stijenska masa laporovitog vapnenca ispunjena je nizom pukotina koje ugrožavaju stabilnost litice i sigurnost kuća podignutih na njoj pa se tako nedavno odronio jedan blok na nogostup Trumbićeve obale.

Kako je kuće na litici zaštitilo Ministarstvo kulture kao vrijedan primjer pučke arhitekture, sanacija će se izvesti s posebnom pažnjom i pod budnim okom konzervatora da se ne bi narušio vizualni izgled litice.

- Prilikom bušenja litice za postavljanje geotehničkih sidara sačuvat će se "čep" koji će se po postavljanju sidra vratiti natrag da se ne bi narušio izgled poznatog motiva splitskih razglednica - objasnio je konzervator Joško Plejić.

Iako sanacija laporovitog vapnenca na kojem su obiteljske kuće izgleda kao opasan i zahtjevan posao, Plejić kaže da stručnjaci znaju kako se to sigurno radi i već imaju iskustva u tom poslu. - Tvrtka Conex već je radila sanaciju stijene ispod jedne od kuća na litici, i to su izveli jako dobro. Nema straha za stanare kuća, poručuje Plejić.

Geosonda bi sanaciju trebala napraviti u roku od 20 radnih dana.
Jutarnji list, Duška Čolović