Kerumova obala

10_10_2007
Kerumova obala

Uz postojeću zgradu hotela Marjan i novi aneks na pet katova, Kerum želi graditi još jedan hotel na susjednoj parceli, u vlasništvu NK Splita, a htio bi kupiti i Banovinu i parcelu na kojoj se nalazi HZZO.

Željko Kerum želi zagospodariti elitnim turizmom u Splitu. Na zapadnoj obali Gradske luke, gdje se planiraju hoteli visoke kategorije, Kerum će imati čak tri hotelska zdanja. Osim hotela Marjan, koji je u Kerumovu vlasništvu, izmjene GUP-a na parkiralištu uz Marjan omogućuju gradnju aneksa od pet katova po projektu Jerka Rošina, koji je projektant obnove i postojećeg hotela Marjan. Ali, to nije sve. Na susjednoj parceli do Marjanova parkirališta - čiji je vlasnik NK Split koji je u stečaju - GUP omogućuje gradnju još jednog hotela visoke kategorije od 60 000 četvornih metara i s čak 600 soba.

Rasprava vjerovnika
Na trgovačkom sudu 17. listopada sazvana je rasprava i izjašnjavanje vjerovnika o pismu namjere tvrtke Neva Kerum d.o.o. za kupnju nekretnina stečajnog dužnika NK Splita. Procjena vrijednosti nekretnine od 2000 kvadrata, na kojoj se danas nalaze Dalvinove prostorije, je 4 milijuna eura, kako nam je potvrdio stečajni upravitelj NK Splita Ivan Sunara.
- Zainteresiran sam za kupnju nekretnine NK Split, tako bi se klub mogao izvući od propasti, tvrdi Kerum čiji apetiti tu ne staju. On bi kupio i Banovinu koja se prenamjenjuje u hotel, a sa izmjenama GUP-a joj se omogućuje dodavanje nadgrađa i podzemnih garaža. Ipak, nije se javio na natječaj.
- Taj natječaj je nepošten. Nema nikakvog smisla da Grad iznajmljuje Banovinu. On bi je trebao prodati. Banovina vrijedi 30 milijuna eura, od toga bi Grad imao i više nego dovoljno novca da izgradi sebi zgradu na Trgu hrvatske bratske zajednice. A ne da mu je netko izgradi, pa onda iznajmljuje. To nema nigdje, tvrdi Kerum, koji je bacio oko i na parcelu na kojoj je zgrada u kojoj je Područni ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ali, muči ga isti problem kao i s Banovinom.
- Čujem da i oni žele da im se osigura zamjenski smještaj. Ne sviđa mi se takvo poslovanje. Ako hoće prodati zgradu i parcelu, onda ću je kupiti, a oni neka sebi grade gdje hoće - tvrdi Kerum.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić