Dograđuje se Onkološki odjel

10_10_2007
Dograđuje se Onkološki odjel

Građevinski radovi vrijede 9,5 milijuna kuna, a novac je priku-pljen humanitarnim akcijama. Dodatnih 2,5 milijuna kuna za opremu osigurat će Vlada.

Građevinski radovi na izgradnji i rekonstrukciji splitske Kliničke bolnice u punom su zamahu.

Tek što je okončan projekt uređenja novog Odjela kardiokirurgije vrijedan 50 milijuna kuna, otpočeli su radovi na još dva kapitalna projekta - rekonstrukciji i nadogradnji Odjela za onkologiju i radioterapiju te na preuređenju Odjela za hematologiju.

Tri i pol desetljeća stara i dotrajala onkologija, na kojoj se u prosjeku godišnje liječi oko tisuću bolesnika s karcinomom, za šest će mjeseci dobiti suvremen izgled i kvalitetnije uvjete za liječenje najtežih pacijenata.

Građevinski radovi vrijede 9,5 milijuna kuna, a povjereni su tvrtki Tehnoplast d.o.o. iz Splita. Novac je prikupljen humanitarnim akcijama, a dodatnih 2,5 milijuna kuna, koliko je potrebno za opremu prostora, osigurat će Vlada RH.

- Konačnim uređenjem odjela želimo promijeniti paradigmu po kojoj se bolesnik, primjerice, zvao "rak bubrega" i stvoriti preduvjete da se bolesnici u obnovljenom prostoru što manje osjećaju bolesnima - rekao je prof. dr Eduard Vrdoljak, voditelj Onkološkog odjela.

Istodobno, na Križinama je počelo preuređenje Odjela za hematologiju. Adaptacijom, koja će stajati četiri milijuna kuna, splitska će bolnica dobiti sterilnu jedinicu koja će, među ostalim, omogućiti obavljanje transplatacije koštane srži, što do sada u Splitu nje bilo moguće.

Sa splitske je hematologije zbog neadekvatnih uvjeta u zagrebačke klinike godišnje odlazilo 15-ak pacijenata baš zbog liječenja leukemije ili pak drugih malignih hematoloških bolesti.

Ujedno, u bolničkom kompleksu užurbano se gradi i novo rodilište s najsuvremenijim standardima, a ta je investicija teška 220 milijuna kuna.

- Novim prostorima, opremom i kadrovima splitska Klinička bolnica, koja raspolaže sa 1560 kreveta i zapošljava čak 3200 radnika, zadovoljila je uvjete Ministarstva zdravstva pa se s nestrpljenjem očekuje promicanje te ustanove u Klinički bolnički centar - izjavio je ravnatelj dr. Dujomir Marasović.
Jutarnji list, Marina Rajčić