Papec otkanta purgere

07_10_2007
Papec otkanta purgere

Papecu se nije svidilo rješenje zagrebačkih arhitekata pa je da svoje komande za nacrt trafike: da bude zatvorena zimi da ne kisne, otvorena liti, tri metra duga, dva široka i da svi skinu kapu od divote.

Papecu se ne sviđa izgled njegova budućeg kioska na Rivi, onako kako su ga zamislili inženjeri Saše Begovića, glavnog projektanta nove Rive.
Nakon što mu je kolega iz Liste Veloga Mista Silvano Bralić pokazao idejno rješenje toliko željene nove trafike, Papec je rekao odlučno - ne.
Svaka čast Begoviću i njegovima, kaže legenda Papec, ali starini poput jedinoga gradskoga čistača cipela i prodavača špigeta to jednostavno ne paše.

Svitski čovik

— Papecu treba zatvorena trafika, da zimi ne kisne i da ga ne tuče bura. Papec želi trafika kao što imaju u celome svetu, kao u Zagreb, u Skopje. Papec je star, njemu 71 godina - požalio se Papec Braliću, a ovaj ga je odveo u "Adriacink", pozvao stručnjake i slijedeći Papecove komande, počeo osmišljavati njegovo novo radno mjesto.
— Mene ne treba puno. Papec ionako već kupio dionice za Lovrinac. Trafika na Riva od tri metra dužine, dva metra širine, dva i 20 visoko. Da se stave staklena vrata, da se na ljeto otvori, s druge strane prozor da ima zraka i to je sve. A onda će Papec sam da uredi unutra pa da svi skinu kapu od divote - predlaže Papec.
Obećava čistač Braliću i suradnicima da će ih sve odvesti na francuski konjak nakon svečanog otvaranja novih poslovnih prostorija.
Za one koji ne znaju povijest priče: Papec je nakon početka preuređenja Rive dobio birokratski izgon sa šetnice na Voćni trg jer se sa svojim starim štandom nije uklopio na Rivu.
Nad sudbinom čistača, koji je radeći na Rivi 57 godine postao njezin živući spomenik, sažalio se cijeli grad, a poduzetnici iz LVM-a odlučili su mu pomoći i napraviti novi moderni štand.

Crveni karton
— Sad je na Poglavarstvu da odobri idejni projekt. Bude li sve u redu, bit će to božićni poklon Splita Papecu - najavio je Bralić.
Po svemu sudeći, Papecova će trafika izgledati poput novih nadstrešnica na autobusnim stanicama.
Nema problema, kaže Papec, prodavat će on i autobusne karte ako treba.
Na Bralićevu provokaciju što će napraviti ako uskoro dobije konkurenciju pa onda neki poduzetnik koji čisti cipele zatraži još jednu trafiku, Papec kaže:
— Crveni karton! Dajte mu crveni karton!
Slobodna Dalmacija, Diana Barbarić