Labudašu Mrduja

07_10_2007
Labudašu Mrduja

Pobijedio je maxi krstaš AA Big One labudaša Marka Murtića, ispred Adria Azije Darka Prižmića, iako je kroz cilj najprije prošao katamaran, ali njih se na Mrduji ’ne broji’.

Kakva Mrduja! Pobijedio je maxi krstaš AA Big One labudaša Marka Murtića, ispred Adria Azije Darka Prižmića. No, ukupna pobjeda tek je dio priče.
Vaš se reporter ukrcao na Salonu 42 i posadu Cro-a-Saila, predvođenu Darkom Prižmićem. Brodom je upravljao Karlo Kuret koji je još proteklog proljeća jedrio na America's Cupu. Ambicije su bile velike, iako je u posadi bilo pola jedriličara amatera, uključujući i reportera Slobodne.
Hrpa se brodova tiskala podno Sustipana. Gledalo se prema Braču i Šolti. Tražio se vjetar za start. A more je oko 11 sati izgledalo poput jezera. Ni daška. Na sreću, baš kada je označen start, prema Bračkome se kanalu more počelo mreškati. A ostatku natjecatelja brzo je odmaknula Adria Azia. Brodić od kojih pola milijuna eura uhvatio je do Mrduje baš svaki dašak vjetra.
— Idemo prema Braču — složili su se nakon desetak minuta i članovi naše posade.

Dugo je do Brača
No, dugo je trajalo. Tek pola sata nakon starta upali smo u vjetar. I krenuli. Bilo je posebno važno, zbog bratskog prepucavanja, završiti ispred Ivana Kureta, gradonačelnika i Karlova brata, na kormilu Croatela.
— Eno ga ispred nas — pokazao je Karlo dok smo jedrili prema Mrduji. No, gradonačelnik je odjednom stao. A Cro-a-Sail posada je prozujala. Karlo je okrenuo Mrduju kojih pedesetak metara ispred Ivana, a onda napravio i potez dana.
— Moramo virat (okrenit naglo brod) — rekao je.
Poslagali smo se kao srdelice kako nam je naređeno i — uspjeli. Cro-a-Sail je uhvatio baš zadnji centimetar vjetra. Još do Mrduje je Ivan Kuret bio blizu, no zakasnio je uhvatiti taj reful i ostao usidren. Zajedno sa svim ostalim jedrilicima oko Mrduje. Dok je Cro-a-Sail brodio prema cilju, Mrduja je izgledala kao Bermudski trokut. Nitko iz nje nije izlazio. Jezivo. Između prvih dvadesetak brodova i ostatka stvorena je golema razlika. Pet do deset metara nekad je doista ogromno. Naša je posada prošla kroz cilj ukupno 13., a četvrta u svojoj klasi. Nije loše.
Slobodna Dalmacija, Pero Smolčić