Pun parkić brige

02_10_2007
Pun parkić brige

Park između Mažuranićeva šetališta i Velebitske, određen za slobodno kretanje pasa, dvorište je i četirima vrtićima, ali nema komunalne opreme pa djeci prijeti opasnost od ugriza ili zaraze.

Grad je odlučio da park između Mažuranićeva šetališta i Velebitske ulice bude mjesto gdje psi slobodno, dakle bez uzice i brnjice, mogu šetati, a da pri tome nije vodio računa da se u blizini nalaze četiri vrtića. Taj park je komunalno zapušten. Klupe su razbijene, nema rasvjete, nema kanti za smeće, kao ni za pseći izmet, nema ograde, ničega — kaže Ibrahim Agačević, voditelj Odjela društveno odgovornog poslovanja tvrtke SMS, koji je u okviru socijalnog projekta njegove tvrtke "Prijatelj u kvartu" želio riješiti taj komunalni problem, ali je naišao na nerazumijevanje u gradskim službama.

Praznina u odnosima
Problem je, kaže, nastao kada su Gradu predložili komunalno opremanje parka, što ne bi bio veliki trošak, ali bi zato spriječio napade pasa na djecu i mogućnost zaraze. Podsjeća i da je bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić snažno podržao projekt.
— Grad je inicijativu prihvatio i odredio da se projekt provede u kotaru Bol, koji s 20.000 stanovnika predstavlja tipičan splitski kvart. Preko Kotara smo angažirali umirovljenog branitelja Ivana Čujića koji je šest mjeseci, uz simbolični honorar, obilazio kotar te rješavao brojne komunalne probleme poput parkiranih olupina, odbačenoga građevinskog otpadala... — govori Agačević, uz napomenu kako su građani bili oduševljeni projektom.
— Htio sam se sastati s Ronaldom Rejom, poglavarom za komunalu, i predložiti mu da se prostor za pse ogradi kako bi psi i ljudi, a osobito djeca, živjeli u miru bez straha od ugriza ili zaraze. On mi je odgovorio da nije zadužen za postavljanje ograde — kaže Agačević, pitajući se kako dalje.
Slobodna Dalmacija, Diana Barbarić