Hajduku novi Tito

02_10_2007
Hajduku novi Tito

Vrijeme je za nove, svježe ljude, nikako one koji su već bili u sedlu rukovodstva Hajduka. Uglavnom, za prvog čovjeka bijelih traži se faca kakva je svojevremeno bio Tito Kirigin.

Sergije Krešić, trener Hajduka, svojom ipak neočekivanom ostavkom, pa onda nedoumicom što uraditi - otići kako je odlučio ili ostati zbog preklinjanja privremenih čelnika splitskog kluba - šokirao je sportsku javnost, pogotovo navijače "bijelih", i u stvari zadao je zadnji, završni udarac svima u Poljudu.
Jer svi su tamo, bez razlike, od predsjednika do oružara, kumovali ovoj situaciji u kojoj se ponoru "bijelih" ne vidi kraja.

Štafetna palica
Je li se Krešić predao pred silnim problemima s igračkim kadrom ili je jednostavno pobjegao, sad više nije ni bitno. Kad je odlučio otići, više mu nema povratka, jer to i nema smisla. On svojim potezom ponuđene ostavke, pa onda povlačenja u razmišljanje, neće pomoći razrješenju agonije Hajduka. Dapače, ostane li, Krešić će sebi na leđa natovariti nesreću, to jest potpunu odgovornost za nastavak kaosa.
A i dr. Ante Nosić, nevičan ovim turbulencijama, težim i kompliciranijim od bilo kakvih političkih zavrzlama, reagirao je na klimav, kolebljiv način, bez odlučnosti.
Uostalom, tako se i prihvatio štafetne palice od bivšeg predsjednika Branka Grgića, premda je mogao odmah i on potpisati odlazak. Zapravo, tek sad će se shvatiti značaj i sposobnost Grgića, uz sve objektivne primjedbe na njegove improvizacije i nedorečenosti.
Rješenje kaotičnog stanja u Poljudu neće pasti s neba, "bijelima" trebaju ljudi koji znaju što treba uraditi, a to nikako nije molećiv pristup treneru Krešiću, koji je ovim potezom izgubio vjerodostojnost.

Zakon ulice
Sad tu nema izlaza osim jednog, a to je da se svi stave na raspolaganje nekom prisilnom upravitelju, koji bi morao održavati Hajduka na životu sve dok se ne sastavi vjerodostojna garnitura i to bez iščekivanja koja će stranka prevladati na izborima.
Znači, vrijeme je za nove, svježe ljude, nikako one koji su već bili u sedlu rukovodstva Hajduka. Šteta je da do ovih smjena dolazi na ipak nasilan način, jer zakon ulice ni u kojem slučaju nije rješenje za postavljanje pravih temelja. Uglavnom, traži se faca kakva je svojevremeno bio Tito Kirigin.
Slobodna Dalmacija, Zdravko Reić