Počinje obnova Hematologije

29_09_2007
Počinje obnova Hematologije

Počinje obnova Hematologije. Cilj projekta od četiri milijuna kuna jest uvođenje transplantacija koštane srži, radi čega pacijenti putuju u Zagreb. Prve operacije za godinu dana.

Na Križinama je počelo preuređenje Odjela za hematologiju koje će trajati dva mjeseca. Riječ je o jednom od kapitalnih projekata Kliničke bolnice Split vrijednom četiri milijuna kuna. Ovom adaptacijom KB konačno dobiva Sterilnu jedinicu koja je glavni uvjet za obavljanje transplantacija koštane srži.
— Trenutačno je situacija takva da naši sugrađani odlaze na presađivanje koštane srži u Zagreb, te tamo i ostaju na liječenju i oporavku jer ovdje nema sterilne jedinice. Uskoro ćemo tim naših liječnika poslati na obuku, pa bismo transplantacije na Odjelu za hematologiju mogli obavljati najviše za godinu dana — pojašnjava prof.dr. Jugoslav Bagatin, pomoćnik ravnatelja splitske bolnice, koji je zadužen za projekt razvoja nove Hematologije.
U okviru preuređenja odjela napravit će se, kako najavljuju iz bolničkog Ravnateljstva, i dnevna bolnica u koju će oboljeli od leukemije dolaziti po lijekove. Sada se to radi u poprilično neadekvatnim uvjetima.
— Za obavljanje transplantacija treba pripremiti i druge liječnike, ponajprije transfuziologe koji će biti zaduženi za obavljanje golemog dijela posla: prikupljanje matičnih stanica, njihovo zamrzavanje i čuvanje. Svima nam je drago što naši pacijenti više neće morati putovati u Zagreb jer ovdje trenutačno mogu dobiti samo kemoterapiju — govori dr. Dominik Lozić, liječnik s Odjela za hematologiju.
Sterilna jedinica je i prvi preduvjet za obavljanje transplantacije bubrega, radi čega Splićani također moraju odlaziti u zagrebačke klinike. Premda će tehnički uvjeti za presađivanja bubrega ubrzo biti ispunjeni, doznajemo kako do toga ipak tako skoro neće doći, prije svega zbog malog broja realiziranih eksplantacija organa.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić