Urbanisti režu parkinge

28_09_2007
Urbanisti režu parkinge

Neka smanjenja minimalnih uvjeta za parkirne sadržaje mogla bi se smatrati pogodovanjem investitorima. Također se favoriziraju krupni trgovački lanci od kojih će grad ubrati manji komunalni doprinos.

Prijedlog izmjena GUP-a ne samo što smanjuje broj parkirnih mjesta u javnim garažama, o čemu smo već pisali, nego se smanjuje i minimalni broj parkirnih mjesta za razne građevine.
Tako je GUP propisivao da za ambulante, poliklinike i dom zdravlja na 100 kvadrata izgrađene površine bude minimalno pet parkirnih mjesta, a sada se predlažu samo tri. Za osnovne škole sada se smatra da je dovoljno pola mjesta na 100 kvadrata, umjesto dosadašnjeg jednog.
Za vrtiće i jaslice dosad je bilo jedno mjesto na 100 kvadrata, a na otvorenom prostoru najmanje četiri. Izmjene GUP-a propisuju da je dovoljno samo jedno parkirno mjesto na 100 metara kvadratnih. Neka od ovih smanjenja su možda opravdana jer je bolje imati više prostora za igru djece, ali neka smanjenja minimalnih uvjeta za parkirne sadržaje mogla bi se smatrati - pogodovanjem investitorima.

Blago krupnima
Naime, dok je GUP propisivao da robne kuće i supermarketi moraju imati šest mjesta na 100 kvadrata, po izmjenama ispada da bi robne kuće i supermarketi trebali imati četiri mjesta na 100 kvadrata, kako je propisano za obične trgovine. Zanimljivo je da je trgovinama čak povećan zahtjev za parkirnim mjestima s tri na četiri, dok je smanjen za robne kuće i supermarkete.
Na taj način se favoriziraju krupni trgovački lanci - od kojih će grad ubrati manji komunalni doprinos. Ista je stvar s kafićima i slastičarnicama. U GUP-u je stajalo da za njih treba imati čak 10 mjesta na 100 kvadrata, a sada se smatra da je dovoljno da imaju četiri mjesta. Izmjene GUP-a su dobra vijest za investitore jer manjim brojem mjesta mogu uštedjeti na gradnji i lakše prodati poslovne prostore.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić