Planule garsonijere

28_09_2007
Planule garsonijere

Potražnja za garsonijerama je tolika da se mogu prodati za pola sata. Prosječna cijena kvadrata varira od 2500 do 3400 eura. Agenti imaju cijele liste čekanja.

O trenutačnom interesu kupaca za garsonijere i jednosobne stanove na splitskom području najbolje govori podatak da od trenutka pojavljivanja ponude na tržištu do prodaje prođe oko pola sata! Iz svog nam je iskustva to potvrdila Smiljana Trgo, vlasnica agencije "Trgo-stan", i dodala da više od 90 posto kupaca u namjeri da što prije dođu do nekretnine imaju odmah spreman predujam.

Vrlo skupo
Mnoge agencije tako i ne oglašavaju prodaju garsonijera, jer imaju liste čekanja i liste kupaca, što je i jedan od razloga zašto se tako brzo prodaju. Najveća potražnja je za garsonijerama oko Sveučilišnog kampusa, što ne čudi, budući da je početak akademske godine pred vratima i brojni studenti koji žive izvan Splita traže krov nad glavom.
Cijene garsonijera i drugih stanova na tržištu nekretnina više ne rastu, ali su ostale na jednako visokoj razini, što je, kažu agenti, rezultiralo padom prodaje od oko 15 posto, a cijene po kvadratu variraju između 2500 i čak 3400 eura.
— Trenutačno se na tržištu mogu naći garsonijere od 20-ak kvadrata za koje se traži i 75 tisuća eura! No, i niže cijene od te još su uvijek previsoke za 20-ak kvadrata - kaže Ivica Piplović iz agencije za nekretnine "Tinel".
Budući da se u prosjeku dvosobni stanovi u novogradnjama mogu naći za oko 2000 eura po kvadratu, jasno je da su cijene garsonijera daleko iznad granica prihvatljivosti.
No, mnogi će se studenti odlučiti na podstanarstvo, jer su cijene unajmljenih garsonijera nedvojbeno prihvatljivije - mjesečno za najam stana valja izdvojiti između 200 i 300 eura, ovisno o lokaciji.
Slobodna Dalmacija, Nikolin Morić-Lulić