Terme obnovljene i zaboravljene

26_09_2007
Terme obnovljene i zaboravljene

Atraktivne terme otkrivene su još davnih sedamdesetih godina, a 2003. godine završeni su arheološko-konzervatorski radovi, ali do danas čekaju ulazak turista.

U turističkoj ponudi ni ove se godine nije našlo jedno od najatraktivnijih blaga Palače — careve terme u istočnom dijelu Palače, u Bulićevoj ulici iza katedrale. Atraktivne terme otkrivene su još davnih sedamdesetih godina prilikom zajedničkih iskapanja američkih i domaćih arheologa, a 2003. godine završeni su arheološko-konzervatorski radovi, ali do danas čekaju ulazak posjetitelja.
Tajma Rismondo Čalo, arheologinja splitskog Konzervatorskog odjela, koja je vodila istraživanja, kaže kako je potreban dogovor s vlasnikom kuće kroz koju se jedino može pristupiti termama u državnom vlasništvu.
— Nužno je napraviti ugovor o korištenju kulturnog dobra između Ministarstva kulture i vlasnika kuće. Prethodno je potrebno definirati instituciju koja bi vodila brigu o termama, nadzirala posjete, naplaćivala ulaznice i slično. Sve su solucije otvorene, možda bi i sam vlasnik kuće mogao obavljati spomenute poslove - predlaže arheologinja Rismondo.
Međutim, vlasnik Ivica Crnogorac kaže da više od pola godine čeka poziv konzervatora.
— Zadnji razgovor imali smo krajem veljače ove godine i od tada me više nisu kontaktirali. Nitko neće biti sretniji od mene da se problem riješi - otvoreno će vlasnik kuće. I splitska Turistička zajednica čeka razrješenje problema korištenja termi.
— Mi bismo ih vrlo rado uvrstili u ponudu i brošure. Međutim, to ne ovisi o nama, nego o gradskim strukturama koje bi trebale odabrati koncesionara da ih ponudi na turističkom pladnju – kaže Vedran Matošić, direktor TZ-a.
Slobodna Dalmacija, Denis Krnić